r e k l a m a

Partner serwisu

ASF niepokonany – dotarł nawet do Chin

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 13.08.2018r.

Afrykański pomór świń dotarł do Chin, które są nie tylko największym producentem wieprzowiny, ale jednocześnie największym jej konsumentem. Wszyscy teraz zastanawiają się, czy będzie miało to wpływ na światowy rynek trzody chlewnej. Epidemia ASF w Chinach ograniczyłaby bowiem samozaopatrzenie tego kraju w wieprzowinę i zwiększyła globalny popyt na mięso.

r e k l a m a

Afrykański pomór świń dotyczy już nie tylko naszej części Europy i Rosji. Pierwsze ognisko choroby wykryto w Chinach. Chorobę zauważono 1 sierpnia w gospodarstwie utrzymującym 383 świnie w miejscowości Shenyang w prowincji Liaoning w północno-wschodnich Chinach. Z powodu choroby padło 47 zwierząt. Według informacji tamtejszego ministerstwa rolnictwa, ubojowi z konieczności poddano ponad 8 tys. świń w pobliżu stada, gdzie stwierdzono zachorowania. Na razie źródło infekcji nie zostało ustalone. Nie wiadomo, jak wirus mógł dostać się na fermę, gdyż granica Korei Północnej jest około 200 km od miejsca wybuchu choroby, a granica rosyjska znacznie dalej. Jednak z Irkucka, gdzie ASF pojawił się na przełomie marca i kwietnia 2017 r. latają do Shenyang bezpośrednio samoloty.

Zagrożony światowy lider

Sytuacja na obszarze, gdzie wykryto pierwsze ognisko afrykańskiego pomoru świń w Chinach jest już opanowana. Władze podkreślają, że należy zwiększyć środki ostrożności, by uchronić się przed epidemią choroby, która mogłaby mieć katastrofalne skutki dla chińskiej produkcji trzody chlewnej. Wiadomość o wybuchu ogniska ASF wzbudziła wielkie zaniepokojenie w Chinach, które posiadają największe pogłowie świń na świecie i odpowiadają za blisko połowę światowej produkcji wieprzowiny. Są też największym konsumentem tego mięsa. Jak przewidują eksperci, należy się spodziewać jeszcze wzrostu konsumpcji wieprzowiny na mieszkańca w tym kraju. Rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń doprowadziłoby do likwidacji wielu mniejszych stad i spadku produkcji wieprzowiny w Chinach, a tym samym wzrostu cen na świecie.

Produkcja trzody chlewnej w Chinach ulega ciągłym przeobrażeniom. Likwidowane są małe gospodarstwa, a powstają wielotysięczne fermy. Chińskie ministerstwo rolnictwa podało, że w wyniku prowadzonej restrukturyzacji oraz zaostrzenia wymogów w zakresie ochrony środowiska, które pociągnęły za sobą wzrost kosztów produkcji, pogłowie świń spadło o 34 mln sztuk. Na koniec pierwszego kwartału wyniosło 415,2 mln świń, wykazując spadek 1,2% w stosunku do stanu sprzed roku.


fot. Unsplash

To co się dzieje w Chinach ma największy wpływ na sytuację na światowym rynku trzody. A założenia były takie, że należy się tam spodziewać wzrostu produkcji i spadku importu wieprzowiny. Rozwój produkcji dotyczy szczególnie północnej części kraju w ogromnych pionowo zintegrowanych gospodarstwach. Tylko jedna nowo wybudowana ferma jest w stanie wyprodukować rocznie ponad 500 tys. tuczników. Wzrasta efektywność produkcji poprzez wykorzystanie lepszej genetyki i wprowadzenie nowoczesnych metod zarządzania stadem. W regionach północno-wschodnich koszty produkcji są też najniższe, co jest wynikiem wspólnej lokalizacji ferm oraz centrów produkcji pasz. Ostatnie zmiany ceł na mięso wieprzowe nałożone na USA również przekładają się na wzrost cen chińskiej wieprzowiny. Od połowy maja br. cena żywca wieprzowego wzrosła z 10,35 do 12,52 juanów za kilogram.

r e k l a m a

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Poznaj Tygodnik Poradnik Rolniczy - gazetę, która zawsze stoi po stronie rolnika"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody