Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Bioasekuracja już wkrótce w całym kraju

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 18.02.2018r.

Ministerstwo rolnictwa opracowało projekt rozporządzenia wprowadzającego wymogi bioasekuracji na terenie całego kraju. Jeśli wejdzie ono w życie, to wszystkich producentów trzody chlewnej będą obowiązywały te same zasady ochrony stad przed afrykańskim pomorem świń, które teraz wymagane są w strefach ASF.

Wirus afrykańskiego pomoru świń już ponad dwa miesiące temu przekroczył linię Wisły, przez co wyraźnie wzrosło ryzyko rozprzestrzenienia się choroby na pozostałą część kraju, w tym na regiony o dużym zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie (Kujawy, Wielkopolska). Ewentualne wystąpienie ASF na tych obszarach doprowadzi do ogromnych strat. W obecnej sytuacji objęcie wszystkich gospodarstw utrzymujących świnie programem bioasekuracji wydaje się więc niezbędne. Ministerstwo rolnictwa zapowiada obowiązkową bioasekurację w całym kraju, ale nie podaje nic o zasadach pomocy finansowej w tej kwestii dla rolników.

r e k l a m a



Bioasekuracja jest skuteczna tylko wtedy, kiedy stanowi solidną barierę dla przenikania zarazków. Rolników będzie obowiązywało między innymi:
  1. utrzymywanie świń oddzielnie od innych zwierząt;
  2. zabezpieczanie budynków przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych;
  3. stosowanie odzieży ochronnej przy obsłudze świń;
  4. sporządzenie spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki i aktualizowanie go;
  5. karmienie zwierząt paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt dzikich.


Świnie muszą być utrzymywane w oddzielnych pomieszczeniach, przed wejściem muszą być wyłożone i systematycznie nasączane maty dezynfekcyjne. Będzie obowiązywał rejestr wejść na teren gospodarstwa oraz zalecane ograniczenie do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń, gdzie są świnie. Dokumentowane ma być także wjeżdżanie pojazdów na teren gospodarstwa. Konieczne będzie mycie i odkażanie rąk oraz czyszczenie i odkażanie obuwia, a także czyszczenie i odkażanie narzędzi i sprzętu używanego w chlewni. Rolnik będzie musiał spełnić te wymogi albo zrezygnować z produkcji świń.

Bioasekuracja konieczna, ale kosztowna

Duże fermy już teraz stosują programy bioasekuracji, będące elementem profilaktyki zdrowotnej i spełniają powyższe wymogi, natomiast dla mniejszych producentów świń spełnienie nowych obowiązków będzie wiązało się z dużym obciążeniem finansowym. W tej sytuacji wiele z takich gospodarstw może zdecydować się na rezygnację z chowu trzody chlewnej. Organizacje rolnicze zwracają uwagę, że rozporządzenie nakłada na rolników szereg kosztownych obowiązków wynikających z realizacji programu bioasekuracji, nie gwarantując żadnych rekompensat, co znacznie podroży i tak nieopłacalny obecnie chów świń.




Jednocześnie przedstawiciele tych organizacji i sami rolnicy podkreślają, że program bioasekuracji powinien obejmować obszar całego kraju, a wszystkie gospodarstwa, które zajmują się produkcją świń, powinny wprowadzić zasady ochrony stad lub zrezygnować z produkcji za rekompensatą. Producenci lekceważący zasady epizootycznego zabezpieczenia swoich stad stanowią zagrożenie dla innych rolników utrzymujących świnie i dla całego sektora trzody chlewnej.

Bez odpowiedzi pozostaje na razie pytanie, czy rząd przewiduje jakieś formy wsparcia finansowego lub rekompensaty. Resort rolnictwa tłumaczy, że zasady finansowania programu bioasekuracji zapobiegającego rozprzestrzenianiu się ASF na cały kraj są dopiero przygotowywane.

  • 10 zasad uchronienia się przed ASF według Inspekcji Weterynaryjnej
    1. Nie kupuj świń niewiadomego pochodzenia.
    2. Zabezpiecz świnie przed kontaktem z dzikami.
    3. Nie karm trzody chlewnej odpadkami kuchennymi.
    4. Zabezpieczaj pasze przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
    5. Wyłóż maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym przed wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa, a także przed wejściem do pomieszczeń, w których trzymane są świnie.
    6. Nie pozwól, by wchodziły osoby postronne.
    7. Zakładaj oddzielny strój i pozostawiaj go w chlewni.
    8. Pamiętaj o utrzymaniu czystości i dezynfekcji.
    9. Rejestruj świnie w bazie ARiMR i zgłaszaj przemieszczenia do 7 dni od zdarzenia.
    10. Obserwuj stan zdrowia świń.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a