StoryEditorświnie

Czy jest alternatywa dla kastracji prosiąt?

15.03.2019., 14:03h
Kastracja prosiąt ma za zadanie przede wszystkim pozbycie się tzw. zapachu knurzego z mięsa wieprzowego. Na dodatek, ogranicza w późniejszym etapie typowe dla płodnych samców agresywne zachowania mogące powodować urazy groźne dla zdrowia zwierząt, a nawet dla człowieka. Czy istnieją inne sposoby ograniczenia tych efektów? 

Produkcja mięsa od niekastrowanych świń w Unii Europejskiej jest wciąż ograniczona. Coraz mocniej dyskutowana jest natomiast możliwość przejścia na immunokastrację jako alternatywę zabiegu chirurgicznego. Badania terenowe są już prowadzone w kilku państwach i mają ocenić, czy przemysł mięsny i konsumenci są gotowi na mięso od niewykastrowanych samców.

Chirurgiczna kastracja prosiąt jest powszechną praktyką w wielu krajach. Zazwyczaj jest to rutynowy zabieg wykonywany bez znieczulenia w pierwszym tygodniu życia prosięcia. Głównym jego celem u świń jest zapobieganie pojawieniu się tzw. zapachu knurzego, który występuje w mięsie niektórych samców po osiągnięciu przez nie dojrzałości płciowej. Ponadto zabieg ten zapobiega niechcianej reprodukcji, a także zwiększa możliwość wytwarzania produktów mięsnych o wyższej jakości. Kastracja ogranicza typowe dla płodnych samców agresywne zachowania mogące powodować urazy groźne dla zdrowia zwierząt, a nawet dla człowieka.

Niestety, kastracja chirurgiczna bez zastosowania znieczulenia miejscowego lub ogólnoustrojowego jest uważana za bolesny i stresujący zabieg. Potwierdzeniem tego je...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 18:37