r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Czy plazma krwi może być źródłem wirusa ASF?

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 03.06.2019r.

W dobie występowania afrykańskiego pomoru świń pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa stosowania suszonej rozpyłowo plazmy krwi w paszach dla trzody chlewnej. Nie stwierdzono, by produkty z krwi stosowane w przemyśle paszowym spowodowały zakażenie zwierząt. Jak zapewniają producenci, pochodzą one od zdrowych zwierząt, które przeszły badania weterynaryjne, a przede wszystkim są produktami poddanymi obróbce cieplnej.

r e k l a m a

Plazma krwi zakwalifikowana do produktów niskiego ryzyka

Surowcem do produkcji plazmy jest krew zbierana z dużych rzeźni będących pod nadzorem weterynaryjnym od zdrowych zwierząt dopuszczonych do spożycia przez ludzi. Unia Europejska zakwalifikowała suszoną rozpyłowo plazmę krwi do grupy produktów niskiego ryzyka. Jak informuje na swojej stronie Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej, badania naukowe potwierdzają, że metoda rozpyłowego suszenia plazmy krwi w temperaturze 80°C inaktywuje ewentualne patogeny znajdujące się we krwi (w tym wirusy PED i ASF).

Początkowo plazmę podejrzewano jako źródło rozprzestrzeniania się wirusa epidemicznej biegunki świń (PED) w Ameryce Północnej. Jednakże badania prowadzone w celu zidentyfikowania źródła zakażenia nie potwierdziły tych hipotez, a plazma została oficjalnie uznana za bezpieczny dodatek do pasz dla świń. Według KZP-PTCh, dostępnych jest ponad 400 opublikowanych wyników badań naukowych potwierdzających zarówno bezpieczeństwo, jak i efektywność plazmy z żywieniu zwierząt.



Plazma krwi jest ważnym dodatkiem paszowym przy odsadzaniu prosiąt

Produkty z krwi, zwłaszcza suszona rozpyłowo plazma, są interesującymi składnikami pasz dla prosiąt po odsadzeniu. Stanowią bardzo dobre źródło białka, które może zwiększyć tempo wzrostu i poprawić wyniki w okresie około­odsadzeniowym. Jej stosowanie w diecie prosiąt zawsze zwiększa pobranie paszy i przyrosty w porównaniu ze wszystkimi tradycyjnymi białkami, włączając mleko, mączkę rybną, białko ziemniaczane, białko sojowe i koncentraty serwatki. Suszona rozpyłowo plazma krwi zawiera immunoglobuliny, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy. Zapobiega też biegunkom poodsadzeniowym, zwłaszcza tym wywoływanym przez Escherichia coli.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody