r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Czy wywar gorzelniany (DDGS) może zastąpić białko w żywieniu świń?

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 12.11.2019r.

Produkty uboczne mogą być wykorzystywane w żywieniu zwierząt w celu obniżenia kosztów pasz lub jako zamienniki innych surowców. Wartościowym produktem odpadowym jest suszony wywar gorzelniany, określany jako DDGS, który oprócz wielu witamin i mikroelementów dostarcza też białka.

Wywar gorzelniany to surowiec, który pozostaje jako odpad po produkcji bioetanolu z różnych surowców paszowych, ale przede wszystkim z przerobu zboża (jednego lub mieszanki zbóż). Może być w formie suchej, wilgotnej lub płynnej. Jego wartość odżywcza jest wysoka głównie ze względu na znaczny udział białka. Niestety, wykorzystanie surowca mokrego wiąże się z dużymi stratami składników pokarmowych. Zastosowanie wilgotnego wywaru nastręcza problemów i dopiero użycie konserwantów chemicznych lub procesu fermentacji pozwala podawać go w takiej formie bezpiecznie zwierzętom przez około 10 dni. W przeciwnym razie następuje znaczny wzrost rozwoju mikroorganizmów i już po 3–6 dniach przechowywania produkt jest skażony.

Różne wywary, różny skład

Mankamentem stosowania wywaru jest także większe ryzyko skażenia grzybami. Jeśli mikotoksyny będą obecne w zbożach, to oczywiście znajdą się również w wywarze, a świnie są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia nimi. Świeże ziarno zbóż jest podatne na pleśnienie, a powstające toksyny nie są inaktywowane w procesie fermentacji. W wysuszonym wywarze koncentracja toksyn grzybowych może być 2–3-krotnie wyższa niż w ziarnie.

Produkty odpadowe uzyskiwane przy produkcji bioetanolu różnią się między sobą składem, który zależy od procesu wytwarzania i zboża, z jakiego pochodzą. Choć najczęstszym surowcem używanym do produkcji bioetanolu jest kukurydza, przetwarza się też pszenicę i produkuje wywar suszony granulowany. Jego przewaga nad wywarami z innych zbóż czy kukurydzy wynika przede wszystkim z dużej zawartości białka. Wywar kukurydziany ma najwyższą zawartość tłuszczu, a jęczmienny – włókna...


Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody