Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Czy wywar zbożowy i słoma to odpowiednie żywienie dla byków opasowych?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 08.07.2019r.

O tym, że suszony wywar gorzelniany, czyli tzw. DDGS jest wartościową paszą i z powodzeniem można ją stosować zarówno w intensywnym opasie byków, jak i żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak co do wartości pokarmowej świeżego wywaru zbożowego wielu rolników ma już wątpliwości, a jeden z naszych Czytelników wprost zadał takie pytanie: czy faktycznie wywar zbożowy plus sama słoma to tak dobra dawka dla byków opasowych, jak twierdzi doradca żywieniowy oferujący sprzedaż takiej paszy?

Jak to jest z tym wywarem gorzelnianym?

r e k l a m a

W zasadzie wszystko zależy od zawartości suchej masy w wywarze, im świeży wywar jest gęstszy tym lepszy, bo ma wtedy mniej wody, a więcej cennych dla bydła składników. Dobrej jakości słoma paszowa, to dobra pasza objętościowa do podawania wraz ze świeżym wywarem. Ale tylko te dwie pasze mogą dostarczyć zbyt mało składników pokarmowych, będzie to widać po mniejszych przyrostach bydła. Zatem, energię w takiej sytuacji warto uzupełnić kiszonką z kukurydzy lub śrutami zbożowymi, zaś cennym dodatkowym źródłem białka może okazać się makuch rzepakowy.

Zalety suszonego wywaru gorzelnianego

Ciekawą paszą jest zwłaszcza suszony wywar gorzelniany, bo białkowo-energetyczną i co więcej, nieco ponad połowa białka, ok. 55%, pochodzącego z suszonego wywaru nie rozkłada się w żwaczu tylko jest trawiona dopiero w jelicie cienkim. Jest to tzw. białko chronione, które w lepszym stopniu jest wykorzystywane przez przeżuwacze. Pasza ta jest wysokobiałkowym produktem, zawiera 25–30% białka. Jest smakowita i chętnie pobierana przez zwierzęta. Wysoka zawartość fosforu przyswajanego pozwala na obniżenie kosztów paszy (zmniejszone zużycie form mineralnych tego pierwiastka) oraz ograniczenie wydalania fosforu do środowiska. Krajowy DDGS produkowany z ziarna kukurydzy ma poziom białka w granicach 23,5–35,3%, zaś DDGS z żyta 28,5–33,8%.


Fot. Archiwum TPR

Ile wywaru dla cieląt, krów i opasów?

W żywieniu cieląt zaleca się stosowanie mieszanek treściwych z udziałem nie więcej niż 15% suszonego wywaru kukurydzianego, a w żywieniu krów mieszanki zawierające od 20 do 25% suszu. W przypadku opasów ten udział może wzrosnąć do 35%.

Wywar szybko się psuje

Przy skarmianiu świeżego wywaru trzeba robić to na bieżąco, gdyż jest to pasza podatna na procesy gnilne i szybko się psuje. Podanie przefermetowanej paszy w najlepszym przypadku skończy się biegunkami.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcie główne: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a