r e k l a m a

Partner serwisu

Dobry start prosiąt po odsadzeniu zaprocentuje w tuczu

Hodowla Zwierząt Prosięta
Data publikacji 01.02.2019r.

Dobrze skomponowana mieszanka typu prestarter może być bez ograniczeń podawana prosiętom po odsadzeniu bez ryzyka wystąpienia biegunek. Często stosowane ograniczenie żywienia po odsadzeniu wywołuje szereg negatywnych skutków. Tymczasem właściwe zarządzanie żywieniem prosiąt w pierwszym tygodniu po odsadzeniu wpływa na przyrosty w całym okresie tuczu.

Przyrosty prosiąt w pierwszym tygodniu po odsadzeniu kluczowe dla tuczu

W okresie odchowu prosiąt należy skupić się na zachęceniu ich do pobierania paszy i zapobieganiu utracie masy ciała. Niedobór składników pokarmowych i stres mogą powodować zatrzymanie skurczów żołądka, przekrwienie ścian jelit i zaburzenia trawienia, co prowadzi do ostrej biegunki. Objawy takie pojawiają się po odsadzeniu i mogą trwać nawet do 14 dni. Biegunki uszkadzają nabłonek jelit i zaburzają równowagę mikroflory bakteryjnej, przyspieszając namnażanie się patogenów.

Występowaniu biegunek u prosiąt sprzyja pobranie paszy, której niestrawiona część stanowi pożywkę dla bakterii chorobotwórczych. Aby zapobiec takim sytuacjom, wielu rolników ogranicza dostęp zwierząt do paszy, czego wynikiem jest znaczący spadek masy ciała oraz wynikające z niego osłabienie.

Przyrosty prosiąt w pierwszym tygodniu po odsadzeniu determinują przyrosty w kolejnych tygodniach, aż do uboju. Dobry start prosiąt po odsadzeniu jest więc niezmiernie ważny. Zmniejszenie dziennych przyrostów, które powinny wynosić od 420 do 500 g, skutkuje mniejszą mięsnością podczas tuczu, gdyż odkładanie mięsa jest największe po odsadzeniu. Prosięta, które zbyt długo uczą się jeść paszę z karmideł, są niedożywione i odwodnione. Część prosiąt nie nadrabia przyrostów w późniejszym okresie lub nawet pada.

Czynniki hamujące wzrost

Do czynników, które limitują tempo wzrostu prosiąt w okresie poodsadzeniowym, należą:
  • zmiana jakości składników pokarmowych (pozbawienie składników zawartych w mleku lochy),
  • małe pobranie paszy oraz wody,
  • zbyt niska produkcja kwasów żołądkowych i enzymów.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody