Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Dodatki enzymatyczne w paszach dla świń

Hodowla Zwierząt Świnie, żywienie
Data publikacji 08.08.2018r.

Enzymy wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym, ograniczają fermentację w jelitach i obniżają lepkość paszy w układzie trawiennym, ograniczając tym samym ryzyko problemów biegunkowych po odsadzeniu prosiąt. Pozwalają na zwiększenie udziału włókna w paszy i umożliwiają utrzymanie wyników tuczu na zbliżonym poziomie pomimo zastosowania gorszej jakości surowców.

Czym są dodatki enzymatyczne w paszach?

r e k l a m a

Enzymy paszowe są białkami, które przyspieszając reakcje biochemiczne dostarczają energię oraz odpowiednie związki potrzebne do budowy i funkcjonowania organizmu, wspomagają procesy trawienia i rozkład związków organicznych. Dodatki te są wytwarzane przy udziale mikroorganizmów takich jak grzyby, bakterie oraz drożdże.

Działanie enzymów paszowych

Enzymy paszowe dodawane do pasz powodują rozkład polisacharydów pochodzenia nieskrobiowego, które należą do czynników antyżywieniowych z powodu negatywnego wpływu na procesy trawienia i wchłaniania skrobi, białek oraz tłuszczów w jelicie zwierząt monogastrycznych.

Ograniczają ryzyko problemów kolibakteriozy po odsadzeniu prosiąt przez rozkład β-glukanów i fitynianów, wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a