Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Dodatki enzymatyczne w paszach dla świń

Hodowla Zwierząt Świnie, żywienie
Data publikacji 08.08.2018r.

Enzymy wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym, ograniczają fermentację w jelitach i obniżają lepkość paszy w układzie trawiennym, ograniczając tym samym ryzyko problemów biegunkowych po odsadzeniu prosiąt. Pozwalają na zwiększenie udziału włókna w paszy i umożliwiają utrzymanie wyników tuczu na zbliżonym poziomie pomimo zastosowania gorszej jakości surowców.

Czym są dodatki enzymatyczne w paszach?

Enzymy paszowe są białkami, które przyspieszając reakcje biochemiczne dostarczają energię oraz odpowiednie związki potrzebne do budowy i funkcjonowania organizmu, wspomagają procesy trawienia i rozkład związków organicznych. Dodatki te są wytwarzane przy udziale mikroorganizmów takich jak grzyby, bakterie oraz drożdże.

r e k l a m a



Działanie enzymów paszowych

Enzymy paszowe dodawane do pasz powodują rozkład polisacharydów pochodzenia nieskrobiowego, które należą do czynników antyżywieniowych z powodu negatywnego wpływu na procesy trawienia i wchłaniania skrobi, białek oraz tłuszczów w jelicie zwierząt monogastrycznych.

Ograniczają ryzyko problemów kolibakteriozy po odsadzeniu prosiąt przez rozkład β-glukanów i fitynianów, wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a