StoryEditorWiadomości rolnicze

Drożdże w żywieniu świń

13.07.2017., 18:07h
Drożdże dostarczają pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów. Wykazują też działanie prebiotyczne i probiotyczne. Oddziałując na mikroflorę przewodu pokarmowego hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Wpływają pozytywnie na ilość pożądanych bakterii fermentacji mlekowej obniżając jednocześnie poziom patogenów.
Przemysł rolno-spożywczy dostarcza wielu komponentów paszowych, które można wykorzystywać w żywieniu zwierząt. Są to m.in. produkty uboczne przemysłu browarnianego takie jak: młóto, kiełki oraz drożdże. Produkty te mogą być skarmiane w formie świeżej, ale głównie w żywieniu bydła mlecznego i opasów. Jednak wymaga to, aby gorzelnia, słodownia czy browar, były położone w niedalekiej odległości od gospodarstwa ze względu na krótką trwałość tych produktów. Suszenie zapewnia możliwość szerszego wykorzystania ich jako komponentów paszowych w żywieniu innych zwierząt gospodarskich. Konserwacja poprzez suszenie zwiększa możliwość zarówno przechowywania, transportowania, jak i wprowadzenia tych produktów do mieszanek paszowych dla świń.

Eliminują patogeny

Drożdże suszone stanowią bardzo dobry dodatek paszowy, który można wykorzystywać w żywieniu trzody chlewnej. Grupy, dla których są szczególnie zalecane to prosięta oraz lochy. W paszach dla świń najczęściej wykorzystuje się drożdże z gatunku Sacharomyches cerevisiae. W przeszłości drożdże były stosowane w żywieniu świń przede wszystkim jako źródło białka, którego zawierają ponad 50% i jest ono szczególnie bogate w lizynę. Zawierają one jednak także szereg innych cennych substancji, które wpływają na poprawę wyników produkcyjnych trzody chlewnej. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem B1 i B12), niektórych pierwiastków oraz enzymów. Stanowią bardzo ważny element w żywieniu zwierząt młodych i rozwijających się. Ponadto w drożdżach występuje witamina E oraz kwas foliowy mające dobry wpływ na zwierzęta wykorzystywane w rozrodzie, stąd uzasadnione zastosowanie tego komponentu w żywieniu loch.


Stosując drożdże w paszach dla loch obserwujemy wyraźniejsze objawy rui, zwiększenie liczby urodzonych prosiąt oraz wyższą ich masą urodzeniową, a także mniej przypadków zapalenia wymienia i macicy

Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły korzystny wpływ drożdży na mikroflorę przewodu pokarmowego, co poprawia zdrowotność zwierząt oraz ich produkcyjność. Ściana komórkowa drożdży zbudowana jest z oligosacharydów, takich jak mannany i betaglukany. Związki te wykazują silne właściwości sorpcyjne. Mogą one wiązać znaczne ilości mikotoksyn i endotoksyn bakteryjnych.

Mannany nie są trawione przez zwierzęta, bardzo silnie wiążą się z innymi związkami biologicznie czynnymi tworząc stabilną strukturę, która wiąże wodę, bakterie patogenne oraz mikotksyny. Obniżają w ten sposób namnażanie się patogenów i eliminują mikroorganizmy chorobotwórcze, stymulując rozwój bakterii symbiotycznych produkujących kwas mlekowy. Dzięki temu skutecznie zostaje obniżone pH przewodu pokarmowego. Zostaje wyeliminowana flora bakteryjna powodująca biegunki, a namnaża się korzystna mikroflora.

Betaglukany odtruwają organizm z mikotoksyn tworząc na swojej powierzchni sieć, która adsorbuje je z pasz. Dodatek 500 g drożdży na 1 tonę paszy tworzy sieć wiążącą mikotoksyny o powierzchni kilku hektarów. Wtedy redukcja mikotoksyn ZEA i DON w paszy w ciągu 24 godzin wynosi około 50%.

Substancje zawarte w ścianach komórkowych drożdży mogą unieszkodliwiać komórki bakterii gram-ujemnych, a do tej grupy należą patogeny przewodu pokarmowego świń Escherichia coli oraz Salmonella. W ten sposób drożdże dodatkowo wspomagają zachowanie równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego.

  • Działanie drożdży

    Dodatek preparatów drożdżowych wpływa na:
    1. ograniczenie biegunek;
    2. podniesienie odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe;
    3. ograniczenie obecności mikotoksyn w paszach;
    4. poprawę tempa wzrostu oraz lepsze wykorzystanie paszy;
    5. zwiększenie skuteczności pokryć loch, ograniczenie wczesnej zamieralności zarodków;
    6. zmniejszenie problemów okołopodowych.

Wspomagają rozród

Na rynku istnieje wiele produktów drożdżowych. Większość to drożdże paszowe bogate w białko oraz witaminy z grupy B, kolejne to metabolity drożdży oraz mająca coraz szersze zastosowanie grupa produktów zawierająca tzw. aktywne żywe drożdże. Drożdże, jak i preparaty drożdżowe, korzystnie wpływają na zwierzęta wykorzystywane w rozrodzie. Podawane maciorom wpływają na poprawę apetytu, lepsze funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zapobiegają problemom okołoporodowym. Stabilizując skład mikroflory przewodu pokarmowego drożdże ograniczają ryzyko wystąpienia bezmleczności poporodowej u loch.



Dodatek drożdży do mieszanek dla prosiąt zwiększa pobranie paszy, wpływa korzystnie na jej strawność oraz zapobiega występowaniu biegunek


Stosując je u macior możemy spodziewać się zwiększonej liczby urodzonych prosiąt, lepszego rozwoju płodów, a także zwiększenia masy ciała prosiąt oraz zmniejszenia upadków w czasie odchowu. Siara i mleko macior karmionych preparatem drożdżowym zawierają więcej przeciwciał. W efekcie czego uzyskuje się cięższe i bardziej wyrównane mioty. Ponadto u loch obserwuje się bardziej wyraźne objawy rui oraz mniejszą częstotliwość zapalenia wymienia i macicy. Dzienna dawka preparatów drożdżowych dla loch to 50–100 g.

Jednak chyba najważniejszą rolę drożdże spełniają jako probiotyki w żywieniu prosiąt. Uzyskuje się lepsze wyniki ich odchowu poprzez zwiększenie przyswajalności składników pokarmowych i pobrania paszy. Zmniejsza się również zachorowalność oraz występowanie biegunek spowodowanych bakteriami chorobotwórczymi. Obserwuje się więc poprawę zdrowotności i odporności na różnego rodzaju infekcje. Preparaty zawierające drożdże można podawać od pierwszych dni życia prosiąt zwiększając ich szansę na prawidłowy rozwój.

Dominika Stancelewska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 12:47