Highland: co oferuje hodowcom szkockie bydło górskie?

Hodowla Zwierząt
Data publikacji 22.10.2017r.

Highlandy, czyli szkockie bydło górskie, uznawane jest za jedną z najstarszych ras na świecie. Pierwsze wzmianki można znaleźć w XII-wiecznych źródłach pisanych, zaś archeologiczne dowody jej istnienia pochodzą już z VI wieku. W roku 1884 powstał pierwszy związek hodowlany – Związek Hodowców Szkockiego Bydła Górskiego, a rok później założono księgę zarodową tej rasy.

Pochodzenie rasy Highland


Zwierzęta pochodzą z górzystych terenów północnej i zachodniej Szkocji. Ich przodkami są dwie linie bydła: pierwsza nazywana Kyloe, była mniejsza i miała czarne ubarwienie, występowała na wyspach północnej Szkocji. Druga linia o czerwonawym ubarwieniu i większych rozmiarach występowała w górach północnej Szkocji.


Cechy rasy


Współczesna rasa highland to długowłose, krótkonogie bydło mięsne małego kalibru. Posiada umaszczenie bardzo zróżnicowane: najczęściej brązowe, ale również żółte, jasnobrązowe, ciemnobrunatne, czerwonobrunatne, czerwone i czarne, zdarzają się również zwierzęta o umaszczeniu białym i srebrnym (żadne umaszczenie nie jest dominujące genetycznie). Ma dość drobną budowę, ale prawidłową sylwetkę charakterystyczną dla bydła mięsnego jako efekt starannego doboru i celowej pracy hodowlanej prowadzonej od XVIII wieku. Głowa jest krótka, szeroka z lirowatymi rogami o rozpiętości nawet do 1,5 metra, z grzywką na czole sięgającą do połowy grzbietu nosa i z białą śluzawicą. Cechą wyróżniającą jest charakterystyczna długa, pokrywająca całe ciało, okrywa włosowa, w której występują dwie warstwy: zewnętrzna – składająca się z długich i grubych włosów, osłaniająca przed śniegiem i wiatrem, i wewnętrzna – miękka i puszysta, która chroni ciało przed utratą ciepła. 

Gruba pokrywa włosowa izoluje zwierzęta tak dobrze, że nie posiadają one tłuszczu podskórnego. Zwierzęta te są bardzo odporne na niekorzystne warunki pogodowe. Śnieg, wiatr i deszcz nie stanowią dla nich problemu. Są też odporne na choroby. Wszystko to powoduje, że highland jest długowieczny. Spotykane są krowy, które przeżyły 20 lat. Buhaj dwunastoletni, użytkowany rozpłodowo nie jest niczym nadzwyczajnym. Krowy w kłębie mają około 105 cm, buhaje 120–130 cm. Waga krów dochodzi do 450 kg, buhajów do 650 kg. Rasa ta szybko dojrzewa, jałówki można wprowadzić do rozrodu, gdy mają 15 miesięcy. Wycielenia nie wymagają asysty człowieka, cielęta po porodzie ważą od 25 do 35 kg. Mleczność krów kształtuje się na średnim poziomie. 

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu