Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Hipertrofia u bydła mięsnego - czy to się opłaca?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 22.04.2019r.

Hipertrofia mięśni ma podłoże genetyczne i jest określana jako dwupośladkowość oraz podwójne umięśnienie. Nazwy te nie są ścisłe, ponieważ w tym przypadku nie następuje podwojenie liczby włókien mięśniowych. Jednak wynikają one z wyglądu zwierząt i wrażenia podwójnej budowy mięśnia pośladkowego. Tak naprawdę wygląd zwierząt z hipertrofią mięśni związany jest, ze wzrostem wielkości włókien mięśniowych oraz z powiększeniem objętości tkanki mięśniowej w wyniku zwiększenia liczby komórek.

Rasy, u których występuje hipertrofia

Zjawisko hipertrofii mięśni wśród bydła najbardziej rozpowszechnione jest u rasy belgijskiej błękitno-białej (bbb). Innymi rasami mięsnymi, u których występuje podwójne umięśnienie są blonde d’Aquitaine, limousine, piemontese, marchigiana oraz angus czerwony.

Obniżona płodność

Występowanie dwupośladkowości u bydła ma swoje wady i zalety. Wadą są m.in. problemy związane z rozrodem. Słabo wyrażone libido, przypadki niedorozwoju zewnętrznych narządów płciowych, a także opóźniona dojrzałość płciowa, skutkują obniżoną płodnością u tych osobników. U krów hipertroficznych w porównaniu z krowami normalnie umięśnionymi, częściej dochodzi także do poronień.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a