r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Hodowla królików - podstawowe zasady dotyczące żywienia i utrzymania

Hodowla Zwierząt inne zwierzęta
Data publikacji 21.02.2020r.

Króliki hoduje się ze względu na mięso oraz futro. Dla tych, którzy utrzymują je przyzagrodowo, jest to raczej działalność hobbystyczna niż dochodowe zajęcie. Mięso królicze nie jest popularne w naszym kraju, więc produkcja jest raczej niszowa.

r e k l a m a

Zainteresowaniem wśród hodowców cieszą się króliki ras średnich, które wcześniej dojrzewają, są łatwiejsze w chowie, dają nieduże tuszki, a oprócz mięsa dostarczają także cenne futro. Osiągają masę ciała 3,5–5,5 kg. Należą do nich m.in. królik biały wiedeński i niebieski wiedeński, a także kalifornijski (czarny, hawana, niebieski) czy nowozelandzki biały. Króliki ras dużych, do których należą np. olbrzymy belgijskie, osiągają masę ciała nawet powyżej 9 kg. Odznaczają się dobrymi przyrostami, ale mają mniejszą wydajność rzeźną w porównaniu z rasami mniejszymi.

Z kolei reksy należą do ras małych. Charakteryzują się bardzo dobrą jakością futra, które jest wyjątkowo miękkie i ma piękny połysk. Są delikatne, dlatego nadają się przede wszystkim do utrzymywania amatorskiego.

Dojrzałość somatyczną króliki osiągają w drugim roku życia, ale wyraźne przyrosty masy ciała występują do około 10. miesiąca, chociaż zależy to oczywiście od rasy. Przeznaczenie królików do rozrodu uwarunkowane jest nie tylko wiekiem, ale także stopniem rozwoju i kondycją. Samice olbrzyma belgijskiego osiągają dojrzałość płciową w wieku 7 miesięcy. Króliki ras średnich rozpoczynają rozród na ogół w 6. miesiącu. Ciąża u królic trwa 30–32 dni. Liczba młodych w miotach bywa różna, średnio jest to po 6 sztuk. W przypadku samic, zwłaszcza tych, które jeszcze nie zostały pokryte, ważne jest, aby nie dopuścić do ich zatuczenia...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody