r e k l a m a

Partner serwisu

Jak obniżyć koszty żywienia jednocześnie podnosząc produkcyjność świń?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 08.03.2018r.

Koszty żywienia stanowią największą część tych ponoszonych w produkcji świń. Rolnikom zależy więc na ich obniżaniu, ale nie może to się odbywać kosztem osiąganych wyników produkcyjnych. Co więcej, należy obniżać koszty żywienia jednocześnie podnosząc produkcyjność zwierząt.

Żywienie loch od pokrycia do porodu musi uwzględniać ich kondycję, którą należy oceniać trzykrotnie. Pierwszy raz, w dniu odsadzenia trzeba stwierdzić, czy nie straciły zbyt dużo masy ciała w takcie laktacji. Drugi raz, około 70. dnia ciąży, aby określić czy zastosowany program żywienia pozwala właściwie korygować kondycję loch w ciąży, czy nie są zbyt otłuszczone. Trzecia ocena powinna być dokonana przed porodem i ma służyć również ewentualnej korekcie żywienia w przypadku, gdy więcej niż 10% loch przed wyproszeniem jest zbyt chudych lub zbyt otłuszczonych – wyliczał dr Mirosław Wantuła, konsultant żywieniowy firmy Blattin Polska na konferencji organizowanej przez tę firmę w ramach cyklu spotkań dla producentów trzody chlewnej.

r e k l a m a



Jego zdaniem, utrzymanie grupowe loch nie wyklucza żywienia indywidualnego i wręcz jest konieczne przy różnej kondycji macior. Jeśli natomiast nie ma możliwości indywidualnego żywienia loch po odsadzeniu, należy bardzo dużą wagę przykładać do żywienia podczas laktacji.

Właściwe żywienie macior, które pozwoli odchować dużą liczbę prosiąt oraz produkcja tuczników w cyklu otwartym, to główne tematy poruszane podczas spotkania zorganizowanego w Praszce.



  • Uczestnicy konferencji w Praszce wysłuchali wykładów na temat tego, jak obniżać koszty żywienia i zwiększać zyski w produkcji, co jest szczególnie ważne przy obecnej niskiej opłacalności chowu świń

Locha fabryką mleka

Jeżeli lochom podajemy pod koniec ciąży ciągle paszę dla loch prośnych, to należy zwiększyć jej ilość. Wpłynie to na masę urodzonych prosiąt. W 7. dniu życia prosięta powinny podwoić swoją masę urodzeniową.

Prosię, które ważyło o 600 g mniej przy urodzeniu, w 21. dniu życia miało masę ciała o 2 kg mniejszą od cięższych sztuk. Małe prosięta słabo pobudzają lochę do produkcji mleka, a niższa mleczność jednocześnie przekłada się na gorszy odchów prosiąt i koło się zamyka – mówił Mirosław Wantuła.

Na kilogram przyrostu prosięcia potrzeba 4,5 kg mleka. Locha w trakcie laktacji produkuje 250–450 kg mleka, czyli od 8 do 12–16 kg na dobę. Zdaniem prelegenta, powinniśmy ją traktować tak, jakbyśmy porównywali ją z krową produkującą 15 tys. litrów mleka i zapewnić odpowiednio wysoki poziom żywienia.

Zalecane w polskich normach 12,5 MJ EM na kg paszy dla loch karmiących, to zdecydowanie za mało. Zagraniczne normy zalecają co najmniej 13–13,5 MJ EM. Ponadto na pokrycie 1 kg ubytku ciała po odsadzeniu locha potrzebuje 50 MJ EM, a prościej mówiąc, 4 kg paszy zawierającej 12,6 MJ EM. Gdy mamy do czynienia z 20-kilogramowym ubytkiem masy ciała potrzebujemy zwiększyć pobranie paszy o 1000 MJ EM, czyli o 80 kg paszy, co daje 1 kg mieszanki dodatkowo przez 80 dni – wyjaśniał specjalista.



  • – Lochy od 7. dnia po wyproszeniu należy żywić do woli, aby nie straciły na kondycji – podkreślał  Mirosław Wantuła
Przy bilansowaniu należy uwzględniać nie białko ogólne, lecz strawne. Ważne są bowiem te składniki, które jest w stanie wchłonąć organizm lochy. Wszystkie normy żywienia opierają się obecnie przy układaniu dawek pokarmowych także o aminokwasy strawne.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a