Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak ograniczyć oporność na antybiotyki?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 09.08.2018r.

Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeniu ludzi sprawia, że coraz częściej mówi się o konieczności racjonalnego stosowania antybiotyków w medycynie weterynaryjnej. Konieczne jest podjęcie działań zmierzających do ograniczenia nadużywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej.

Jak pokazują dane, stosowanie antybiotyków w Europie jest ponad dwukrotnie wyższe u zwierząt niż u ludzi. W latach 2011–2014 zużycie antybiotyków w rolnictwie wzrosło o 23%. Coraz częściej apeluje się więc o zmniejszenie zużycia antybiotyków w całej Unii Europejskiej i podjęcie działań, które mają wyeliminować rutynowe profilaktyczne podawanie antybiotyków zdrowym zwierzętom. Lepiej podjąć inne działania związane z lepszym zarządzaniem stadem, które poprawią zdrowie i warunki życia zwierząt.

r e k l a m a



Inspekcja Weterynaryjna prowadzi od 2014 roku monitoring oporności bakterii występujących u zwierząt (np. Salmonella, E. coli, Campylobacter) na środki przeciwbakteryjne. Od 2015 roku w proces monitoringu antybiotykooporności włączyła się również Państwowa Inspekcja Sanitarna. Wyniki monitoringu wyraźnie wskazują, że stosowanie antybiotyków przyczynia się do wzrostu oporności drobnoustrojów. Przy czym oporność mikrobiologiczna nie jest tożsama z opornością kliniczną, przy której stwierdza się brak skuteczności leczniczej danego leku. Niemniej jednak ocena tendencji i źródeł oporności na antybiotyki jest niezbędna do walki z rosnącym zagrożeniem.


Mechanizmy oporności

Oporność na antybiotyki ma miejsce wtedy, gdy bakterie nie są wrażliwe na działanie bójcze lub hamujące cząsteczki przeciwdrobnoustrojowej. Proces ten regularnie występuje w naturze. Antybiotyki są produkowane naturalnie przez bakterie i grzyby w celu wyeliminowania konkurencyjnych gatunków. Większość antybiotyków stosowanych w medycynie i weterynarii jest pochodną związków naturalnych i jest tylko kwestią czasu, żeby mechanizmy oporności występujące w naturze zostały użyte wobec antybiotyków stosowanych w weterynarii. Bakterie, mające kontakt z konkretnymi antybiotykami opracowują mechanizmy oporności, umożliwiając im kolonizację miejsc bogatych w składniki odżywcze i niewielką liczbę konkurentów.

Drobnoustroje mają trzy sposoby oparcia się działaniu antybiotyków, takie jak: zmiany miejsca wiązania antybiotyku, rozkład antybiotyku lub wydalanie antybiotyku na zewnątrz komórki. Ogólnie rzecz biorąc, wymienione mechanizmy oporności mogą być przenoszone zarówno drogą pionową, jak i poziomą. Oznacza to, że może dojść do transferu genów oporności na kolejne pokolenia oraz na inne bakterie tego samego lub innego gatunku.

Bakterie mogą też akumulować mechanizmy oporności na kilka antybiotyków. Dzieje się tak głównie w miejscach, gdzie występuje wysokie stężenie antybiotyków w środowisku, takich jak chociażby szpitale, ale także w pewnym stopniu gospodarstwa z produkcją zwierzęcą. W tych środowiskach bakterie, aby przetrwać, muszą ewoluować. Adaptują się i nabywają geny oporności z otoczenia. Przykładem mogą być bakterie pochodzące ze środowiska lub obecne w mikroflorze zwierząt, które mogły być niedawno wprowadzone do stada.



  • Stosowanie od wielu lat antybiotyków u zwierząt może mieć związek z antybiotykoopornością bakterii występujących u ludzi
Geny oporności występują powszechnie w środowisku. Jest to mechanizm obronny bakterii przed naturalnymi cząsteczkami przeciwbakteryjnymi. Rozprzestrzenianie się genów oporności jest problemem globalnym, ponieważ stosowanie antybiotyków lub ich obecność w środowisku spowodowało wzrost bakterii posiadających geny oporności na dany antybiotyk.

W dzisiejszym świecie, w którym ludzie, zwierzęta oraz produkty spożywcze mogą z łatwością przemieszczać się na tysiące kilometrów, geny oporności rozprzestrzeniają się równie łatwo. W niektórych krajach prowadzi się zwalczanie oporności na antybiotyki w łańcuchu produkcyjnym, co wynika między innymi ze stosowanych tam planów kontroli oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a