StoryEditorBydło mięsne

Jak powstaje niezwykła wołowina z Parku Narodowego?

11.06.2019., 10:06h
System utrzymania bydła mięsnego krów matek w gospodarstwie Dariusza Matkowskiego, to w głównej mierze wypas na łąkach oraz terenach dzierżawionych od Parku Narodowego Ujście Warty. Cielęta w wieku 6–8 miesięcy odłączane są od matek, a następnie wprowadzane na obiekty w gospodarstwie, gdzie jest prowadzona selekcja, szczepienia a następnie przekazanie sztuk do opasu.
Rasa mięsna, którą poleca Dariusz Matkowski, to limousine z powodu bezproblemowego zbytu, optymalnego otłuszczenia oraz dobrych walorów smakowych. Jednakże rasa limousine jest dosyć wybredna, potrzebuje bardzo dobrej jakości paszy, posiada ognisty temperament dający znać o sobie przy obsłudze codziennej np.: kolczykowaniu zwierząt lub ważeniu.

Sztuki, po osiągnięciu 700–800 kg są sprzedawane na żywą wagę. Rocznie gospodarstwo sprzedaje ok. 1200 sztuk byków, 300 jałówek. Kierunki zbytu bydła to przede wszystkim: Liban, Grecja, Włochy, Hiszpania. Najwyższa jakość wołowiny oraz długoletnie umowy podpisane z zagranicznymi kontrahentami pozwalają na stabilizację ceny oraz bezpieczeństwo przed spadkiem cen wywołaną ostatnimi aferami.

– Dzisiaj nie ma problemu ze sprzedażą dobrej jakości wołowiny, nawet jeżeli nasza hodowla była kilka razy większa, zbyt by się znalazł. – twierdzi pan Dariusz.

Jedna osoba na 1000 byków

Główne składniki TMR dla bydła utrzymywanego w oborach stanowią pasze objętościowe, kukurydza oraz kiszonka traw, śruta rzepakowa i śruta zbożowa. Dawki są podzielone pod względem zawartości energii oraz bia...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 13:32