Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak powstaje niezwykła wołowina z Parku Narodowego?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 11.06.2019r.

System utrzymania bydła mięsnego krów matek w gospodarstwie Dariusza Matkowskiego, to w głównej mierze wypas na łąkach oraz terenach dzierżawionych od Parku Narodowego Ujście Warty. Cielęta w wieku 6–8 miesięcy odłączane są od matek, a następnie wprowadzane na obiekty w gospodarstwie, gdzie jest prowadzona selekcja, szczepienia a następnie przekazanie sztuk do opasu.

Rasa mięsna, którą poleca Dariusz Matkowski, to limousine z powodu bezproblemowego zbytu, optymalnego otłuszczenia oraz dobrych walorów smakowych. Jednakże rasa limousine jest dosyć wybredna, potrzebuje bardzo dobrej jakości paszy, posiada ognisty temperament dający znać o sobie przy obsłudze codziennej np.: kolczykowaniu zwierząt lub ważeniu. 

Sztuki, po osiągnięciu 700–800 kg są sprzedawane na żywą wagę. Rocznie gospodarstwo sprzedaje ok. 1200 sztuk byków, 300 jałówek. Kierunki zbytu bydła to przede wszystkim: Liban, Grecja, Włochy, Hiszpania. Najwyższa jakość wołowiny oraz długoletnie umowy podpisane z zagranicznymi kontrahentami pozwalają na stabilizację ceny oraz bezpieczeństwo przed spadkiem cen wywołaną ostatnimi aferami. 

– Dzisiaj nie ma problemu ze sprzedażą dobrej jakości wołowiny, nawet jeżeli nasza hodowla była kilka razy większa, zbyt by się znalazł. – twierdzi pan Dariusz.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a