r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak się produkuję wołowinę w Finlandii?

Hodowla Zwierząt bydło mięsne
Data publikacji 27.01.2020r.

Bydło rasy angus ze względu na zdolność do przystosowywania się do trudnych warunków klimatycznych jest popularne w Finlandii. Gustav Rehnberg wraz z rodziną prowadzi ekologiczną hodowlę czarnych angusów czystej rasy od 2011 r. Mięso sprzedaje konsumentom, sklepom oraz restauracjom bez pośredników.

r e k l a m a

Gospodarstwo położone w Gårdskulla Gård w zachodniej części Finlandii zaledwie 50 kilometrów od Helsinek jest w rękach rodziny Rehnberg już od piątego pokolenia. Przodek Gustava, Erik Johan Rehnberg kupił je w 1840 r.

Konwersja gospodarstwa na eko

Obecnie rodzina użytkuje 600 ha użytków rolnych, wszystko w ekologii. Jak przystało na typowe fińskie gospodarstwo, do farmy należy również las. 1500 ha użytków leśnych poprawia dochodowość farmy.

– Decyzja o przestawieniu gospodarstwa na ekologię nie była trudna. Jestem z wykształcenia agronomem, wiedziałem jak to zrobić, zadecydowały również względy ekonomiczne i środowiskowe. Trudno w naszych warunkach prowadzić konwencjonalną produkcję rolną, która będzie konkurencyjna z innymi europejskimi krajami. Pomyśleliśmy w ten sposób: do Helsinek jest z naszej farmy niedaleko, mieszka tam ponad milion ludzi, którzy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Na miejscu mamy też lokalne sklepy. Zrobiliśmy rozpoznanie rynku i okazało się, że jest zapotrzebowanie na ekologiczną wołowinę – opowiada Gustav Rehnberg...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody