Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zarobić na odsadkach?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 12.05.2019r.

Trzy lata temu, w gospodarstwie rolnym Katarzyny Tomaszewskiej w Budwitach, łąki i pastwiska zajmowały powierzchnię  230 ha. W tej chwili zajmują 170 ha. Według założonego planu, systematycznie z roku na rok areał ten będzie zmniejszany, docelowo do 130–150 ha. Taki areał w zupełności wystarczy do zabezpieczenia potrzeb stada bydła mięsnego. Zakładając, że jeden hektar nowego, dobrze prowadzonego pastwiska powinien wystarczyć dla 2–3 dorosłych sztuk bydła.

Praca nad stadem

Zmniejszanie powierzchni użytków zielonych, w pierwszej kolejności odbywa się kosztem starych użytków, zlokalizowanych na lepszych glebach, które z powodzeniem mogą być wykorzystywane pod inne uprawy.

Aktualnie stado liczy tutaj 110 mamek i młodzież, w sumie około 200 sztuk bydła. Przed wyjściem na pastwisko – w maju – sztuki, które osiągnęły wagę 250–300 kg zostają sprzedane. Gospodarstwo nie prowadzi bowiem opasu do wagi ciężkiej.

Stado w gospodarstwie w Budwitach, nie jest czystorasowym stadem limousine, bowiem kiedyś krowy kryte były angusem.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a