StoryEditorŚwinie

Jakie efekty w żywieniu świń daje białko rzepakowe?

16.11.2020., 12:11h
Wycofanie z żywienia zwierząt roślin genetycznie modyfikowanych doprowadzi do tego, że rolnicy będą musieli zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową innymi krajowymi surowcami białkowymi. Niewielkie są szanse na wykorzystanie soi niemodyfikowanej genetycznie, gdyż jej ceny są bardzo wysokie, a poza tym występuje ona na rynku w niewielkich ilościach. Najczęściej jako zamiennik śruty sojowej w żywieniu trzody chlewnej wykorzystuje się śrutę rzepakową.
Poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest cenną paszą białkową w żywieniu zwierząt. Ma jednak mniejszą wartość energetyczną niż śruta sojowa oraz mniejszą zawartość przyswajalnej lizyny. Alternatywą jest także makuch rzepakowy. W porównaniu z poekstrakcyjną śrutą sojową strawność składników pokarmowych w produktach rzepakowych jest nieco niższa, a energia gorzej wykorzystywana.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa zawiera 35–37% białka ogólnego i do 4% tłuszczu surowego, natomiast makuch rzepakowy do 35% białka ogólnego i do 10% tłuszczu surowego. Bazując na krajowych źródłach białka roślinnego nie jesteśmy więc w stanie całkowicie zastąpić śruty sojowej, która zawiera około 44% białka ogólnego i jest ono bardziej strawne. Terenowe wyniki produkcyjne lepiej wypadają przy stosowaniu jako źródła białka paszowego poekstrakcyjnej śruty sojowej, musimy jednak dążyć do uzyskiwania podobnych parametrów przy wykorzystaniu krajowych roślinnych surowców białkowych. Zwłaszcza w przypadku połączenia surowców rzepakowych oraz nasion roślin strączkowych, można znacznie obniżyć koszt mieszanek dla trzody chlewnej.

Pasze rzepakowe m...

Pozostało 92% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 13:56