r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są negatywne skutki stresu wśród trzody chlewnej?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 28.10.2020r.

Stres zawsze wywołuje w produkcji świń negatywne konsekwencje, choć nie zawsze są one od razu widoczne. W chowie zwierząt mamy do czynienia z duża liczbą czynników stresowych, jednak poprzez odpowiednie zarządzanie, zapewnienie dobrostanu i wysokiego statusu zdrowotnego możemy je minimalizować, a jednocześnie ograniczać występowanie chorób i stosowanie leków.

r e k l a m a

Stres może powodować natychmiastowe konsekwencje, chociażby w postaci upadków, ale najczęściej jego negatywne efekty nie są widoczne od razu i objawiają się po wielu dniach lub nawet tygodniach. Skutkiem tego jest obniżenie efektywności produkcji. Zmiany, które są niewidoczne prowadzą do zaburzeń w układzie odpornościowym w efekcie czego odpowiedź układu immunologicznego na zakażenia wirusami czy bakteriami jest niewłaściwa. Również reakcja na podanie szczepionek może być nieodpowiednia i nieskuteczna.

– Krótko i niezbyt silnie oddziałujące czynniki stresowe pobudzają organizm do działania, najczęściej w celach obronnych. Jednak długotrwały stres wywiera negatywny wpływ, co może prowadzić do wzrostu zachorowań i padnięć w stadzie – wyjaśniał lekarz weterynarii Grzegorz Świerczyński z MSD Animal Health Europa Centralna podczas konferencji w Pawłowicach.

Stres ma duży wpływ na odporność

Przyczyny stresu mogą być różnorakie. Na przykład zła wentylacja i zimne powietrze mogą spowodować u loch brak rui. Nieodpowiednia temperatura wpływa także bardzo na stan zdrowotny i przyrosty masy ciała u prosiąt odsadzonych. 

Dlatego inwestycje w warunki utrzymania, zapewnienie właściwego mikroklimatu, higieny to tak naprawdę inwestycje w obniżenie rzeczywistych kosztów produkcji trzody chlewnej. Transport i spowodowany nim stres obniża pH w przewodzie pokarmowym, przez co zwiększa się przepuszczalność jelit otwierając bakteriom oraz endotoksynom drogę do krwioobiegu...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody