Jak uniknąć wrzodów żołądka u świń?

Hodowla Zwierząt
Data publikacji 22.10.2017r.

Wrzody żołądka są przyczyną gorszego wykorzystania paszy oraz niższych przyrostów świń. Pęknięcie wrzodów często kończy się śmiercią zwierzęcia. Za największą przyczynę schorzenia uważa się błędy żywieniowe oraz czynniki stresogenne.

Problem wrzodów żołądka dotyczy głównie warchlaków i tuczników, rzadziej – stada podstawowego. Występują nagłe, bez­objawowe padnięcia sztuk w dobrej kondycji, przeważnie powyżej 60 kg masy ciała. Śmiertelność wynosi 1–5%. Przeważnie brak jest objawów klinicznych. Może występować bladość skóry, tzw. postawa bananowa, wymioty po pobraniu paszy.


Etiologia choroby jest wieloczynnikowa. Przyczyną występowania schorzenia może być zarówno zła struktura paszy, jak i stres spowodowany nieregularnym jej podawaniem, zwłaszcza w systemie żywienia płynnego. Kilkunastogodzinne głodzenie zwierząt to także czynnik predysponujący do wystąpienia wrzodów żołądka. Ma miejsce w czasie długiego transportu, co dotyczy na przykład warchlaków przywożonych do nas z zagranicy. Wystąpieniu problemów sprzyja także mała zawartość włókna w paszy, zbyt wysoki udział pszenicy w dawce (powyżej 55%) – szczególnie w przypadku loch, niedobory witaminy E, selenu czy podawanie paszy granulowanej.

Bakterie i żywienie

Wśród prawdopodobnych przyczyn wrzodów żołądka u świń wymienia się także bakterie Helicobacter suis oraz Fusobacterium gastrosuis. Zwłaszcza te drugie są przedmiotem badań naukowców. Wykazano, że stanowią około 20% wszystkich drobnoustrojów obecnych w żołądku. Większość z nich jest uważana za czynnik chorobotwórczy. Belgijscy badacze pobrali w rzeźni próbki od świń z owrzodzeniem górnej części żołądka, z których wyizolowali te bakterie. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić, że mogą być bezpośrednią przyczyną wrzodów żołądka.


Z kolei w Danii, gdzie próbuje się walczyć z tym problem od lat, stwierdzono, że zmiany żołądka i wrzody występują u około 30% tuczników i 50% macior. Wrzody żołądka mogą spowodować wzrost śmiertelności i zmniejszenie przyrostów u tuczników, co przyczynia się do pogorszenia wyników produkcyjnych i obniżenia dobrostanu zwierząt.

Owrzodzenia żołądka należy zawsze podejrzewać, gdy obserwuje się u świń w różnych grupach wiekowych bladość powłok, utratę kondycji, zmienny apetyt, a szczególnie gdy kał jest ciemny o smolistej konsystencji. Choroba dotyczy najczęściej tylko pojedynczych zwierząt. Niekiedy jednak może stać się wielkim problemem zdrowotnym w stadzie, a wrzody żołądka mogą pojawić się u świń w różnym wieku. Najczęściej występują u loch przed porodem oraz po nim, jednak natężenie występowania nie przekracza zwykle 5%. Często wrzody żołądka obserwuje się u świń szybko rosnących. U zwierząt rzeźnych odsetek owrzodzeń stwierdzanych poubojowo może sięgać nawet 60%.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu