Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Kanibalizm i agresja przyczynami strat w produkcji trzody chlewnej

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 18.04.2018r.

Jednym z ważnych, a ciągle nierozwiązanych problemów w produkcji świń jest występowanie kanibalizmu. W przebiegu tego schorzenia najczęściej stwierdzane jest obgryzanie ogonów, natomiast rzadziej uszu czy innych części ciała.

Przyczyny występowania kanibalizmu i agresji u świń

r e k l a m a

Kanibalizm powoduje istotne straty ekonomiczne wynikające z obniżonych przyrostów dziennych, dłuższego okresu tuczu, zwiększonych nakładów finansowych na żywienie, częstszego występowania chorób spowodowanych obniżeniem odporności (wynikających z uszkodzenia ciała).

Do możliwych przyczyn występowania przypadków kanibalizmu u świń należy między innymi nieprawidłowy mikroklimat w chlewni.

Zbyt wysoka wilgotność zwiększa agresywność świń, podobnie jak wysoka koncentracja szkodliwych gazów (zawartość CO2>3000 ppm, zawartość NH3>20 ppm). Niekorzystne są także przeciągi. Przyczyną agresji wśród świń mogą też być warunki utrzymania zwierząt, w tym bezściołowe systemy chowu, zbyt duża intensywność światła w chlewni. Wzrost agresywności świń jest często wynikiem walki o miejsce przy korycie, dostęp do wody oraz legowisko. Wszelkie przegrupowania i łączenie świń prowadzą do walki o miejsce w hierarchii grupy zwierząt przebywających w tym samym kojcu.


Wpływ żywienia na agresję

Również błędy w żywieniu nie pozostają bez znaczenia. Świnie mogą wykazywać niepokój spowodowany złą proporcją energii i białka w mieszance, niskim poziomem soli w paszy, zbyt niskim poziomem włókna, niedoborem składników mineralnych lub witamin czy wysoką zawartością mikotoksyn w paszy. Jak wykazano w doświadczeniach, zwiększenie poziomu soli w mieszance może nawet o 30–50% obniżyć liczbę przypadków obgryzania ogonów u świń. Podwyższenie poziomu soli w mieszance powoduje jednocześnie wzrost ilości pobieranej wody, a tym samym zwiększa się częstość i czas jej pobierania. Należy więc pamiętać o tym, że jeżeli ilość poideł jest niedostateczna oraz przepływ wody w poidle jest zbyt wolny, to zwiększenie poziomu soli w paszy może przynieść efekt odwrotny, gdyż pojawi się element walki o dostęp do wody.



  • Zapewnienie zwierzętom materiałów do zabawy bądź lizawek z solą jest jednym z elementów zapobiegania agresji wśród świń

W sytuacji pojawienia się przypadków obgryzania ogonów i uszu należy usunąć z kojców osobniki najbardziej agresywne. W chlewniach, w których występuje problem kanibalizmu, często stosowaną metodą ograniczenia rozmiarów zjawiska jest obcinanie ogonów.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a