Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Kiedy najlepiej pokryć pierwszy raz jałówki ras mięsnych?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 04.12.2017r.

Wydawać by się mogło, że im szybciej rozpoczniemy użytkowanie rozpłodowe jałówek, tym większa będzie opłacalność chowu. To prawda, jednak pod warunkiem, że są one wystarczająco rozwinięte i przygotowane do rozrodu.

Przed zacieleniem - odpowiednia masa ciała


Jałówki ras bydła mięsnego wymagają zazwyczaj uzyskania 2/3 masy ciała dorosłej krowy. W przeliczeniu na kilogramy masy ciała zacielanych jałówek ras: angus, hereford, piemontese powinna wynosić minimum 360–380 kg, a dużych ras: charolasie, limousine, salers, marchigiana 400–420 kg.

r e k l a m a



Taką masę ciała jałówki mogą uzyskać przy następujących parametrach: wadze urodzeniowej 35 kg, przyroście przy matce do wieku 7–8 miesięcy 175–185 kg (ok. 850 g dziennie), co oznacza uzyskanie masy ciała w tym wieku na poziomie 210–220 kg. W dalszym okresie odchowu, od odsadzenia od matek – średni przyrost do 450. dnia życia powinien wynosić 180–190 kg, a masa ciała dobrze rozwiniętej jałowicy w 15. miesiącu życia powinna osiągnąć 400 kg. O ile, przy dobrej mleczności krów-mamek stosunkowo łatwo jest uzyskać 210–220 kg przy odsadzeniu, to znacznie trudniej już np. w ekstensywnych warunkach żywienia zapewnić jałówkom pasze warunkujące przyrosty dzienne na poziomie 770 g, ponieważ ten okres odchowu przypada na zimę i wiosnę. Zatem dobrej jakości pasze gospodarskie: siano, sianokiszonki i słoma zbożowa, przy stosunkowo niewielkim dodatku pasz treściwych, będą warunkowały osiągnięcie takich wyników.



Minimalny wiek uzależniony od rasy


Drugim, obok masy ciała, ważnym wskaźnikiem osiągnięcia dojrzałości hodowlanej jest minimalny wiek – powinien on wynosić 15–20 miesięcy, przy czym niższe wartości odnoszą się do wcześnie dojrzewających ras, na przykład angus czy hereford.

Co jeszcze wpływa na bezproblemowe wycielenie


Nieodpowiednie krycie jałówek ras małych – np. red angus – nasieniem ras dużych charolaise, sprawi, że podczas wycieleń możemy spodziewać się komplikacji związanych z dużym płodem. Jednym z warunków bezproblemowych wycieleń jest także utrzymanie właściwej kondycji jałówek i krów mamek. Kondycja hodowlana powinna wynosić 2,5–3 punktu w skali BCS. U zwierząt w zbyt dobrej kondycji (szczególnie przed porodem) następuje otłuszczenie dróg rodnych, co prowadzi do wielu komplikacji porodowych. Z kolei zbyt słaba kondycja przyszłych matek prowadzi do osłabienia akcji porodowej. Nieodzownym warunkiem osiągnięcia dobrych parametrów i dojrzałości hodowlanej jest także dobry stan zdrowia, uwarunkowany przede wszystkim żywieniem oraz warunkami utrzymania. Chore jałówki mają zakłócony cykl rujowy lub wcale nie wykazują objawów rui.

Kiedy buhajek jest gotowy do rozpłodu?


Buhajki pełną dojrzałość hodowlaną osiągają w wieku 18–24 miesięcy. W przeciwieństwie do jałówek, u buhajków możemy kontrolować intensywność ich eksploatacji rozpłodowej. Umiarkowane ich użytkowanie można rozpocząć w wieku 15 miesięcy, w przypadku ras wcześnie dojrzewających i 18–20 miesięcy przy rasach późno dojrzewających.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a