r e k l a m a

Partner serwisu

Kiedy opasanie zwierząt przestaje się opłacać?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 24.01.2019r.

Optymalnym terminem zakończenia opasu jest okres tzw. dojrzałości fizjologicznej zwierząt. Jest to czas, w którym odkładanie się białka w tuszy zdecydowanie maleje, a dalsza kontynuacja opasu staje się nieopłacalna z powodu dużego otłuszczania się zwierząt.

Kiedy bydło osiąga dojrzałość fizjologiczną?

r e k l a m a

Taka sytuacja następuje w momencie osiągnięcia przez zwierzę około 60% średniej masy ciała dorosłego osobnika danej rasy oraz spadku jego dziennych przyrostów do około 80% przyrostów maksymalnych.

U młodych zwierząt w przyroście dziennym dominuje tkanka mięśniowa. W miarę starzenia się odkłada się coraz więcej tłuszczu. To z kolei sprawia, że zwiększa się wartość energetyczna przyrostów i na uzyskanie 1 kg przyrostu masy ciała trzeba dostarczać zwierzęciu coraz więcej energii i opas staje się coraz mniej opłacalny. Najbardziej cenne tusze pochodzą od ras mięsnych lub mieszańców. Oczywiście, pod względem ekonomicznym najlepsze do opasu są mieszańce, gdyż dzięki efektowi heterozji mają one większą zdolność opasową, która jest efektem wyższych dziennych przyrostów masy ciała, przy mniejszym zużyciu składników pokarmowych na jednostkę przyrostu. Mieszańce mają także o 3–6% wyższą wydajność rzeźną i nawet do 5% wyższy udział mięsa w tuszy.

r e k l a m a

Ile powinny wynosić przyrosty buhajków?

W okresie opasu optymalne dobowe przyrosty masy ciała buhajków powinny wynosić od 900 do 1100 g. Przyrosty buhajków na poziomie 1000 g na dobę pozwalają uzyskać tusze o średniej zawartości 67% mięsa i 17 % tłuszczu. Zwiększenie przyrostów do np. 1200 g i więcej powoduje wzrost otłuszczenia do 17% i zmniejszenie się zawartości białka w tuszy.



  • W zależności od intensywności żywienia i rasy, najwyższe dzienne przyrosty masy ciała buhajków występują w przedziale wagowym od ok. 200–250 do 300–350 kg

O długości opasu decyduje rasa

Niemniej ważnym czynnikiem decydującym o intensywności żywienia i długości opasania jest rasa. Jeżeli bydło ras małych, wcześnie dojrzewających, będzie żywione dawkami wysokoenergetycznymi, to powodować to będzie niepotrzebne odkładanie się tłuszczu. Z kolei rasy późno dojrzewające mają większą zdolność odkładania białka, nawet po osiągnięciu znacznej wagi, dlatego mogą być żywione bardziej intensywnie przez dłuższy okres. Intensywnego żywienia wymagają rasy: charolaise, limousine, simental, natomiast zdecydowanie mniej intensywnego: hereford, aberdeen angus, salers, a także czarno-biała i czerwono-biała.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody