r e k l a m a

Partner serwisu

Lepsze przyrosty u świń wymagają odpowiedniej ilości energii w paszy

Hodowla Zwierząt Żywienie
Data publikacji 04.10.2018r.

Zarówno nadmiar, jak i niedobór energii w paszy jest szkodliwy. Poziom energii będzie warunkował, ile białka zostanie strawione, a następnie wbudowane w mięśnie. Jeżeli w dawce pokarmowej jest za mało energii w stosunku do białka, to zostanie ono wydalone w postaci amoniaku i mocznika. Samo dostarczenie zbóż w przypadku intensywnej produkcji świń często już nie wystarcza i konieczne jest wprowadzenie innych wysokoenergetycznych dodatków.

Spośród czynników żywieniowych na efektywność tuczu istotny wpływ ma zawartość białka (aminokwasów) oraz koncentracja energii. Obok zaspokojenia potrzeb energetycznych zwraca się jednak uwagę na stosunek energetyczno-białkowy, co wpływa na uzyskanie wysokiej mięsności świń. Jeżeli w paszy obniżamy lub zwiększamy poziom jednego składnika, to jednocześnie musimy dostosować do niego udział innych, które są do niego komplementarne, tak aby całość była dobrze zbilansowana. Zatem, bardziej prawidłowe jest wyrażanie ilości białka lub lizyny w odniesieniu do wartości energetycznej.

r e k l a m a

W odchowie prosiąt szybko wzrasta gromadzenie białka i tłuszczu w ciele. W okresie odsadzenia pobranie paszy jest małe, co skutkuje spadkiem odkładania białka, a nawet uwalnianiem rezerw tłuszczu z organizmu prosiąt. Tucz natomiast charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu i dobrym wykorzystaniem prawidłowo zbilansowanej paszy, co ma istotne znaczenie dla efektywności produkcji trzody chlewnej.


Najważniejszy stosunek

W okresie odsadzenia często występują zaburzenia trawienia, szczególnie jeżeli chodzi o tłuszcz. Wydajność tłuszczu jako energii jest najwyższa, ale prosięta nie potrafią jeszcze tego tłuszczu całkowicie wykorzystać. Pasza dla prosiąt powinna zawierać dużo energii, ale mało tłuszczu. Gdy prosięta w tym okresie będą miały niedobory energii, to część niestrawionego białka będzie zalegała w jelitach, co grozi namnożeniem enterotoksycznych szczepów Escherichia coli i wystąpieniem problemów biegunkowych, a nawet choroby obrzękowej.

Przy prawidłowym bilansowaniu mieszanek zwracamy uwagę na ilość energii pobranej z paszy. Na ogół wzrost koncentracji energii w mieszankach wpływa korzystnie na wzrost zwierząt i intensywność przyrostów dobowych oraz poprawę wykorzystania paszy, a im gorsze warunki utrzymania i żywienia, tym silniejsza reakcja świń na wzrost koncentracji energii w mieszance. Im wyższy potencjał genetyczny świń, tym obserwowane jest mniejsze pobranie paszy, dlatego też wraz ze wzrostem wartości energetycznej pasz odnotowuje się szybszy przyrost masy ciała.
U tuczników jednak w paszy nie może być nadmiaru energii w stosunku do białka. W przeciwnym razie punkt mięsności, czyli moment wyrównania się odkładania tłuszczu i białka w organizmie zwierząt, wystąpi przy niższej wadze. Oznacza to, że zamiast odkładać białko i zwiększać swoją mięsność, tuczniki będą nadmiernie się otłuszczały. Organizm nadwyżkę energii magazynuje bowiem w postaci rezerw tłuszczowych. W końcowym okresie tuczu trzeba tak dostosować żywienie, aby ten punkt przesunąć jak najpóźniej. Dla większości świń jest to moment osiągnięcia około 100 kg masy ciała. Zbyt wysoka kaloryczność paszy w tym okresie przyczyni się zarówno do niepotrzebnego podwyższenia kosztów żywienia, jak i pogorszenia mięsności.



  • Współczesne świnie charakteryzują się szybkim tempem wzrostu, a zwiększenie koncentracji energii w paszy ma wpływ na przyrosty

W mieszankach dla tuczników powyżej tej masy ciała zaleca się ograniczenie koncentracji energii w dawce lub ograniczenie pobrania paszy przez zwierzęta o 10–15%. Istotny wpływ na zapotrzebowanie na energię ma również płeć. Loszki pobierają 10–12% mniej energii i o około 4% lepiej wykorzystują pasze w porównaniu z wieprzkami.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody