r e k l a m a

Partner serwisu

Mniej stresu dla loch to więcej prosiąt

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 08.10.2019r.

Opłacalność produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym zależy od liczby urodzonych i odchowanych prosiąt w ciągu roku od maciory, a ostatecznie – sprzedanych tuczników. Wraz ze wzrostem liczby prosiąt maleją koszty jednostkowe i wyższy jest zysk. Właściwa organizacja pracy w sektorze rozrodu, kontrola żywienia loch oraz prawidłowy remont stada wpływają na użytkowość rozrodczą samic i uzyskiwane wyniki.

Najważniejszą kwestią jest obserwacja zwierząt oraz rzetelnie prowadzona dokumentacja. Jest ona podstawą do wyznaczania sobie celów, ich weryfikacji, jak i poszukiwania przyczyn niepowodzeń. Tylko właściwie prowadzona dokumentacja może stanowić podstawę efektywnej produkcji. Wszelkie zdarzenia i wyniki powinny być odnotowywane i porównywane z tym, co działo się do tej pory w obiekcie. Jakiekolwiek zmiany na minus wymagają znalezienia przyczyny i sposobu ich poprawy. Być może zależą od warunków utrzymania. Nie ma jednej drogi do osiągnięcia optymalnych wyników i wyższej efektywności produkcji. Wszystko zależy od grupy wiekowej zwierząt, ich potrzeb i wymagań.

W cyklu zamkniętym najważniejszą kwestią jest wysoka użytkowość rozpłodowa loch wyrażająca się liczbą miotów uzyskanych w ciągu roku, jak i ich liczebnością. Najlepsi producenci odchowują od lochy około 28 prosiąt w ciągu roku. Liczba ta nie jest jednak bezpośrednią wypadkową płodności i plenności samic – duży udział w uzyskiwaniu takich wyników ma odpowiednia strategia i organizacja pracy. Średnia plenność w krajowych stadach, czyli liczba odchowanych przez lochę w ciągu roku do 21. dnia życia prosiąt, nie przekracza 16–18 sztuk. Tak słabe wyniki są spowodowane przede...

Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News

Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody