r e k l a m a

Partner serwisu

Na spadek cen żywca znaczy wpływ ma koronawirus

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 23.07.2020r.

Nie tylko producenci trzody chlewnej, którzy znaleźli się w strefach ASF, mogą narzekać na niskie ceny skupu żywca. W pozostałej części kraju ceny tuczników również spadają od początku czerwca. Podobne obniżki wystąpiły także w innych krajach europejskich, zwłaszcza w Niemczech, gdzie z powodu koronawirusa został zamknięty największy zakład mięsny.

r e k l a m a

W czerwcu ceny żywca wieprzowego osiągały pułap powyżej 5 zł za kilogram. Na początku lipca pandemia jednak znacząco wpłynęła na sytuację producentów trzody chlewnej. Przez koronawirusa borykają się oni z kolejnymi dużymi spadkami cen skupu żywca. Tym razem pretekstem do gwałtownego obniżenia cen żywca w Polsce było zamknięcie największej ubojni tuczników w Niemczech oraz wprowadzenie przez Chiny embarga na import trzody chlewnej z Niderlandów. Przyczyniło się to do nadwyżki tuczników na rynku europejskim, które zapewne pojawiły się w polskich ubojniach, co przyczyniło się do obniżenia cenników w naszym kraju. Niestety, tendencja spadkowa ma się utrzymać, więc ceny mogą spaść nawet poniżej 4 zł/kg, jak to miało miejsce w maju czy też na przełomie lat 2018 i 2019. Niestety, w naszym kraju też kolejny zakład mięsny (tym razem w Jarosławiu) ma problem z zakażeniem pracowników koronawirusem.

Ceny tucznika w państwach europejskich pikują w dół

Południe Europy (Hiszpania, Francja i Austria) notuje, póki co, stabilne ceny tuczników, podczas gdy w Europie Centralnej ceny skupu drastycznie spadają z powodu czasowego przestoju w uboju w największym niemieckim zakładzie mięsnym oraz wstrzymania eksportu wieprzowiny do Chin z niektórych europejskich zakładów przetwórczych. Uważa się, że to gra rynkowa władz chińskich zmierzająca do zbicia ceny przed kontynuacją zakupów. Chiny pozostają w dalszym ciągu pod presją dużego deficytu mięsa wieprzowego z powodu znaczącej likwidacji pogłowia w wyniku epidemii afrykańskiego pomoru świń...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody