Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Najnowocześniejsza fabryka pasz w Polsce została otwarta

Hodowla Zwierząt Wiadomości z branży
Data publikacji 23.11.2018r.

W Pionkach k. Radomia odbyło się oficjalne otwarcie nowej fabryki pasz należącej do Tasomixu. Firma ta specjalizuje się w produkcji pasz i koncentratów dla drobiu, trzody chlewnej i bydła. Dynamicznie rosnąca sprzedaż i wielkość produkcji, a także jakość i bogactwo asortymentu, stawiają ją w czołówce przemysłu paszowego w Polsce.

Zakład w Pionkach jest trzecią fabryką należącą do Tasomixu obok działających w Biskupicach Ołobocznych i Myśliborzu. W 2017 roku Tasomix wyprodukował 380 tys. ton pasz, a już dziś wiadomo, że do końca br. przekroczy 400 tys. ton. Wszystkie fabryki Tasomixu w 2019 roku osiągną moce produkcyjne na poziomie 760 tys. ton rocznie.

r e k l a m a



Dziękuję bardzo wszystkim za przybycie, chciałbym podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do powstania naszej fabryki. Wytwórnia w Pionkach to owoc naszego 30-letniego doświadczenia w produkcji pasz. Wydajność tego zakładu wynosi 30 tys. ton pasz miesięcznie. Trafią one m.in. do lokalnych hodowców, którzy dzięki nim osiągną lepsze wyniki finansowe – powiedział do zebranych Ireneusz Sobczak, prezes zarządu Tasomix.

Bezpieczeństwo i niskie koszty produkcji

W celu zachowania bezpieczeństwa produkcji oraz uzyskania najwyższej jakości produktów zarząd spółki zastosował najnowocześniejsze urządzenia i technologie. Oznacza to, że możemy zaopatrywać producentów w bezpieczny produkt kontrolowany na każdym etapie procesu produkcji, który spełnia międzynarodowe standardy – powiedziała Katarzyna Zawadzka – dyrektor zarządzająca fabryki w Pionkach.

Z kolei dyrektor operacyjny, członek zarządu Tasomixu Robert Sobczak podkreślał, że w Tasomixie jedno się nie zmienia.

Produkujemy pasze, które pozwalają osiągnąć niskie koszty uzyskania jednego kilograma mięsa czy mleka. Wszyscy odbiorcy: hodowcy, rolnicy i prowadzący produkcję w małych gospodarstwach przyzagrodowych mogą liczyć na to samo. Na to, że efektem korzystania z naszych pasz będzie zdrowa żywność – powiedział Robert Sobczak.


Fot. Ireneusz Oleszczyński
  • W zakładzie produkowane będą przede wszystkim pasze dla drobiu i trzody chlewnej. Moce produkcyjne wynoszą 360 tys. ton rocznie, a mieszanki trafią głównie do producentów z południowej i centralnej Polski

Głównym celem, jaki przyświecał budowie zakładu, było bezpieczeństwo produkowanych pasz. Kontrola zaczyna się na polu, a kończy na zapakowanym produkcie. Fabryka posiada wiele certyfikatów, a niebawem dołączą kolejne, m.in. ISO 22000. Większość produkowanych w Pionkach pasz (głównie dla brojlerów i indyków) to pasze wysokotłuszczowe, dlatego też zastosowano na linii produkcyjnej hiszpańskie dozowniki pozwalające dodawać tłuszcz i enzymy na zimny granulat. Na takie rozwiązanie zdecydowano się, ponieważ pasze granulowane poddawane są obróbce termicznej (temp. 90°C), podczas której dodatki uległyby zniszczeniu. W tym miejscu warto wspomnieć o ciekawym i unikatowym rozwiązaniu, a mianowicie o możliwości dodawania całego ziarna pszenicy do granulatu. W ofercie firmy Tasomix znajdują się bowiem pasze zawierające do 20% pszenicy.

Nowoczesna technologia

W fabryce zastosowano nowoczesne rozwiązanie pozwalające dodawać do produkowanych pasz mikro i makro dodatki. Dodawanie premiksów, minerałów, preparatów ziołowych odbywa się za pomocą 32 zbiorników wyposażonych m.in. w wydajne dozowniki, bardzo precyzyjne wagi (dokładność do 100 g). Dzięki temu rozwiązaniu można jednocześnie dodawać 32 dodatki do pasz. W procesie produkcji pasz wykorzystywane są również 2 higienizatory – urządzenia, w których pasze poddawane są obróbce termicznej za pomocą pary technicznej. Jest to jedyne w Polsce takie rozwiązanie, pozwalające wydłużyć proces do 4 minut, dzięki czemu osiąga się pewność, że pasze nie zawierają ewentualnych patogenów.


Fot. Ireneusz Oleszczyński
  • Symboliczne przecięcie wstęgi oficjalnie otworzyło fabrykę w Pionkach

Główny proces produkcji pasz odbywa się w mieszalniku o pojemności 12 tys. l. Cechą charakterystyczną tego mieszalnika jest to, że posiada możliwość pracy w dwóch kierunkach. Operatorzy decydują, ile łopat mieszających pracuje w prawo, a ile w lewo. Zostały one tak zaprojektowane i zainstalowane, by zbiornik sam się oczyszczał. Do produkcji pasz wykorzystywane są 4 młyny wertykalne o wydajności 15 t/h. Są to najnowocześniejsze młyny, których charakterystyczną cechą jest możliwość płynnego ustalenia struktury rozdrabnianego zboża czy śrut. W procesie produkcji pasz wykorzystywane są dwa granulatory o wydajności 25 t/h każdy. Urządzenia wykorzystywane w fabryce w Pionkach są samoczyszczące, proces ten rozpoczyna się automatycznie po każdorazowym zasypie nowej partii.

Kontrola jakości w fabryce Tasomix w Pionkach prowadzona jest na każdym etapie procesu produkcji. Część kontroluje system komputerowy (np. dozowanie zbóż, słodu, mikrododatków, enzymów, tłuszczy), a część operator, pobierając próby, które następnie ocenia organoleptycznie i przekazuje do laboratorium.

Ireneusz Oleszczyński

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a