r e k l a m a

Partner serwisu

Nowa chlewnia ma pozwolić na redukcję kosztów i uzyskanie stabilnego dochodu

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 22.05.2019r.

Aby konkurować na rynku trzody chlewnej, konieczne jest zwiększanie skali produkcji. Większe gospodarstwo to większa opłacalność produkcji i większa powtarzalność uzyskiwanych wyników. Coraz więcej rolników, decydując się na inwestycje, wybiera formę współpracy z firmą dostarczającą warchlaki i odbierającą tuczniki, gdyż obawia się ciągłych górek i dołków świńskich, które mogą pogrążyć gospodarstwo.

Przewidywalność w produkcji trzody chlewnej jest najważniejsza

r e k l a m a

Nowa tuczarnia została właśnie otwarta w Pszczółczynie w gminie Łabiszyn. Inwestycja w nowoczes­ną chlewnię podjęta przez Ewę Gotowską i Jakuba Kalitowskiego ma pozwolić obniżyć koszty i nakłady pracy przy jednoczesnym wzroście skali chowu świń. W pełni zautomatyzowany obiekt prościej obsługiwać i łatwiej zabezpieczyć w nim pełną bioasekurację. Przestrzeganie zasad ochrony zdrowia zwierząt ma także przynieść wymierne korzyści w postaci lepszych wyników. Niestabilne ceny żywca wieprzowego oraz rosnąca na rynku konkurencja ze strony zagranicznych producentów skłoniły gospodarzy do poszukiwania pewnych i stabilnych form współpracy.

Nie możemy przyjąć wyłącznie jednego modelu rozwoju. Inny sposób produkcji musimy stosować w gospodarstwach małych, inny w średnich, a jeszcze inny dla dużych ferm. Jestem przekonany, że istnieje możliwość pogodzenia tych wszystkich opcji. Jeśli jednak chcemy podbić rynki globalne, musimy mieć również duże wyspecjalizowane gospodarstwa – powiedział podczas otwarcia obiektu minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

r e k l a m a

Rolnicy muszą mieć wybór. Mniejsi powinni sprzedawać na rynku lokalnym, najlepiej przetwarzając surowiec w małych masarniach lub w swoich gospodarstwach. Trochę więksi, jeżeli chcą liczyć się na rynku, muszą zintegrować swoje działania i współpracować ze sobą w ramach grup, najlepiej o charakterze spółdzielczym. Dla największych gospodarstw dobrym rozwiązaniem jest współpraca z wielką wyspecjalizowaną firmą z własnymi ubojniami i możliwościami eksportu. Ważne, żeby to były firmy z polskim kapitałem – podkreślał szef resortu rolnictwa.


Nowo otwarta chlewnia to kompleks dwóch budynków do tuczu, z których gnojowica będzie odbierana bezpośrednio z głębokich kanałów gnojowicowych znajdujących się pod kojcami
  • Nowo otwarta chlewnia to kompleks dwóch budynków do tuczu, z których gnojowica będzie odbierana bezpośrednio z głębokich kanałów gnojowicowych znajdujących się pod kojcami

Profesjonalna produkcja

W gospodarstwie powstały dwa budynki inwentarskie o wymiarach 66 m × 15 m i na prawie tysiąc stanowisk każdy. Budowę rozpoczęto w październiku 2018 roku i dzięki łagodnej zimie udało się ją ukończyć w tak krótkim czasie. Chlewnia w Pszczółczynie jest w pełni zautomatyzowana z utrzymaniem świń na rusztach betonowych. Zdaniem gospodarzy, dzięki wykorzystanym nowoczes­nym technologiom zachowane zostaną najwyższe standardy chowu zwierząt, łącznie z eliminacją uciążliwości zapachowej. Za część budowlaną odpowiadała firma Kanus. Głębokość kanałów gnojowicowych wynosi 1,8 m. Będą opróżniane po zakończonym rzucie. Gnojowica będzie odbierana bezpośrednio z wanien pod chlewnią i wywożona na pole.

Kojce przewidziane są na około 40 sztuk. Wygrodzenia wykonaliśmy ze stali nierdzewnej. Pasza będzie zadawana paszociągiem spiralnym do tubomatów, z których każdy może obsłużyć 45–50 świń. Tubomaty są zamontowane po dwa w ściankach pomiędzy kojcami – wyjaśniał Mikołaj Kowalikowski z firmy Wesstron, która wyposażała chlewnię.

Planowane jest podawanie co najmniej trzech rodzajów gotowych pasz granulowanych, do magazynowania których wykorzystywane będą 4 zewnętrzne silosy, każdy po 12 ton. Zastosowano wentylację wymuszoną, czyli kominy o średnicy 82 cm w liczbie po 6 w każdym z budynków wyciągające powietrze na zewnątrz. Do wnętrza chlewni powietrze przedostaje się przez specjalne wloty sterowane komputerowo.


W tuczarniach zastosowano wentylację wymuszoną z wlotami powietrza i kominami wentylacyjnymi oraz tubomaty do zadawania paszy
  • W tuczarniach zastosowano wentylację wymuszoną z wlotami powietrza i kominami wentylacyjnymi oraz tubomaty do zadawania paszy
Inwestorzy już wcześniej zajmowali się produkcją trzody chlewnej w starszych budynkach, w których było około 380 stanowisk do tuczu. Produkcja także odbywała się w cyklu otwartym.


– Chlewnia jest jedną z wielu, które wyposażamy w ostatnim czasie w nowoczesne systemy żywienia i utrzymania świń – podkreślał Mikołaj Kowalikowski
  • – Chlewnia jest jedną z wielu, które wyposażamy w ostatnim czasie w nowoczesne systemy żywienia i utrzymania świń – podkreślał Mikołaj Kowalikowski
Zdecydowaliśmy się na formę tuczu kontraktowego ze względu na stabilność dochodu i pomoc w uzyskaniu kredytu na budowę nowego budynku. Poza tym włożymy w produkcję świń niewiele więcej pracy niż dotychczas, a dochodowość będzie znacznie wyższa. Do współpracy przekonało nas to, że Cedrob, właściciel Gobarto, jest spółką krajową, która odniosła olbrzymi sukces na rynku drobiowym, a teraz rozwija produkcję trzody – podkreślała Ewa Gotowska.

– Program Gobarto 500 został tak skonstruowany, żeby rolnik zarabiał niezależnie od sytuacji rynkowej i mógł dalej rozwijać swoje gospodarstwo – mówił Jacek Jagiełłowicz
  • – Program Gobarto 500 został tak skonstruowany, żeby rolnik zarabiał niezależnie od sytuacji rynkowej i mógł dalej rozwijać swoje gospodarstwo – mówił Jacek Jagiełłowicz

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody