StoryEditorŚwinie

Odpowiednia ilość miejsca wpływa na szybsze przyrosty tuczników

24.04.2019., 08:04h
Nawet najlepsze rasy świń i najdokładniej skomponowane dawki żywieniowe nie zapewnią oczekiwanych wyników produkcyjnych, jeśli zwierzęta będą przebywały w nieodpowiednich warunkach środowiskowych.

Więcej miejsca dla tucznika to szybsze przyrosty

Wartość genetyczna zwierząt może być wykorzystana jedynie wtedy, gdy zapewni się im odpowiednie warunki bytowania. Mając najlepsze genetycznie zwierzęta, nie możemy od nich wymagać wysokiej produkcyjności w niewłaściwych warunkach. To właśnie środowisko, nie genotyp, decyduje o osiąganych przez zwierzęta wynikach produkcyjnych. Cechy jakościowe mięsa zależą oczywiście od predyspozycji genetycznych zwierząt, ale również od czynników środowiskowych. Bardzo często między tymi czynnikami dochodzi do interakcji – niestety negatywnej.

Uznaje się, że to głównie czynniki środowiskowe (w około 70%) odpowiedzialne są za ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wieprzowego. Zalicza się do nich żywienie (udział niektórych komponentów w mieszankach, odpowiednia ilość białka i energii), ale także szereg czynników wpływających na stan zdrowotny i komfort zwierząt – temperatura w chlewni, zagęszczenie w kojcu, swobodny dostęp do paszy, hałas oraz wszystkie zabiegi towarzyszące obrotowi świń.

Przestrzeń a wzrost

Gęstość obsady świń jest kluczowym czynnikiem na etapie tuczu. Ponadto to jed...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 00:52