Piemontese kontra charolaise

Hodowla Zwierząt
Data publikacji 30.11.2015r.

Odkąd przestał opłacać się tucz świń Maciej Moniuszko zmienił kierunek produkcji swojego gospodarstwa na opas młodego bydła mięsnego pochodzącego z Łotwy.

Na raz, czyli tzw. rzut, rolnik opasa 60 sztuk. Zwierzęta zakupuje jako odsadki w wadze 200–250 kg, a nieraz nawet 300 kg. W gospodarstwie są utrzymywane przez ok. 12 miesięcy i sprzedawane w wagach ciężkich ok. 700 kg. Są to buhajki różnych ras mięsnych pochodzące z Łotwy.


Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 49/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Partner serwisu