StoryEditorWiadomości rolnicze

Piemontese – wybitna rasa bydła mięsnego

03.07.2017., 15:07h
Pomimo że bydło tej rasy osiąga jedne z najwyższych cen na rynku europejskim, to w naszym kraju jest mało popularne. Być może dlatego, że piemontese wymaga dobrych warunków utrzymania i specjalnej troski w odchowie cieląt, co związane jest z ich słabą żywotnością.
Piemonty – tak potocznie nazywane przez hodowców – to rasa pochodząca z północno-zachodnich obszarów Włoch i uważana jest za jedną z najlepszych ras na świecie. A to ze względu na wybitne cechy umięśnienia oraz znakomite wyniki opasu, jakie uzyskują hodowcy. Wyróżnia się wybitnym umięśnieniem karku, grzbietu i zadu. Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących bydło tej rasy jest tzw. podwójna pośladkowość wywoływana przez często występujący w populacji tej rasy gen hipertrofii (przerostu mięśni). Wynikiem działania tego genu jest wyższa wartość rzeźna i wyższe tempo przyrostów, ograniczone jest tempo odkładania tłuszczu podskórnego, mięso jest bogatsze w wodę, jaśniejsze i bardziej kruche.


Masa ciała dorosłych buhajów sięga 900–1000 kg, przy 145 cm w kłębie, krów –600 kg i 130 cm w kłębie. Sierść u samców jest szara lub łososiowa jasna z delikatnym uwydatnieniem czarnego włosia na głowie (szczególnie wokół oczu), na szyi, na łopatkach i w rejonie końca kończyn; niekiedy również w częściach bocznych tułowia i na kończynach tylnych z utworzeniem plam lub ciemnych łat. U krów sierść jest biała lub jasnołososiowa z odcieniami do szarego lub łososiowego. Cielęta przy urodzeniu mają sierść mocno łososiową. Pigmentacja pyska, warg, błon śluzowych, języka, podniebienia i policzków, rzęs, krawędzi powiek i uszu, ogona, warg sromowych, racic i raciczek jest czarna. Ciekawostką jest że rogi są czarne tylko do 20 miesiąca życia.

Buhaje rasy piemontese nadają się do krzyżowania towarowego z krowami ras mlecznych, gdyż pomimo przerostu mięśni zadu nie odnotowuje się przypadków trudnych porodów

Głównym atutem piemontów jest bardzo wysoka wydajność rzeźna – średnio ok. 67 %. Najlepsze sztuki uzyskują nawet 72%. Tusze zawierają dużo mięśni i niewiele tłuszczu i kości. Warto wiedzieć, że aż 2/3 tusz tej rasy zaliczane jest do klasy E (według klasyfikacji EUROP).

Piemontese jest rasą wcześnie dojrzewającą. Pierwsze krycie jałówek jest możliwe w wieku 16–18 miesięcy. Matki najczęściej zapładniane są w drodze inseminacji. Dobre wyniki w hodowli bydła tej rasy (pomimo że są to zwierzęta bardzo wytrzymałe) można uzyskać pod warunkiem, że zapewni się im dobre warunki żywienia i specjalną opiekę przy porodach. Krowy produkują w laktacji około 2000 kg mleka o bardzo dobrym składzie, co gwarantować powinno dobry odchów cieląt, jednak mankamentem hodowli tej rasy jest czasami słaba ich żywotność.

Najlepsze efekty produkcyjne uzyskuje się opasając buhajki do 550–600  kg (15–18 miesięcy), a jałówki do masy ciała 400–450 kg (14–15 miesięcy).

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 07:12