r e k l a m a

Partner serwisu

PMWS - wirus wyniszczający prosięta

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 02.12.2017r.

Poodsadzeniowy wielonarządowy zespół wyniszczający świń (PMWS) charakteryzuje się wyniszczeniem organizmu, zaburzeniami oddechowymi i powiększeniem węzłów chłonnych. Objawy choroby występują głównie u prosiąt w okresie po odsadzeniu.

Najczęstszym symptomem choroby w czasie diagnostyki jest wyraźne charłac­two świń. U zwierząt obserwuje się: podwyższenie wewnętrznej ciepłoty ciała, duszność, kaszel, bladość skóry, powiększenie węzłów chłonnych, głównie pachwinowych, zahamowanie przyrostów masy ciała. Pojawia się również wodnista biegunka o szarej barwie, która nie poddaje się leczeniu antybiotykami. U 1–2% zwierząt stwierdza się na skórze łopatek, zadu i kończyn tylnych różnego typu wybroczyny oraz strupy. Zmiany kliniczne rzadko można stwierdzić tylko u jednego zwierzęcia. Typowy obraz kliniczny obserwuje się u wielu świń w chlewni dotkniętej PMWS. 

r e k l a m a



Zespół wyniszczający dotyczy najczęściej świń w wieku 6–15 tygodni, niekiedy stwierdza się go u zwierząt w wieku 20 tygodni. Typowe objawy kliniczne mogą dotyczyć od 2% do nawet 40% świń po odsadzeniu. Nawet 50% świń dotkniętych PMWS może paść pomimo podejmowania leczenia. Czasami zdarza się, że objawy ustępują samoistnie po kilku tygodniach.

Zarządzanie i higiena

Straty spowodowane tym schorzeniem wynikają przede wszystkim z obniżenia średnich dobowych przyrostów o 20–30% oraz zwiększonych padnięć na warchlakarni (do 40%). Ostatecznie tuczniki osiągają wagę ubojową nawet o 15–30 dni później. Śmiertelność w niektórych gospodarstwach utrzymuje się do 3–5 miesięcy. Są też chlewnie, gdzie  śmiertelność świń w wadze 7–30 kg jest bliska 50% i trwa kilka miesięcy. Zachorowalność bywa jeszcze wyższa i sięga nawet 70%. Wirus wywołujący chorobę (cirkowirus typ 2, PCV2) wywołuje również inne zespoły chorobowe świń, głównie zespół skórno-nerkowy (PDNS) oraz zespół oddechowy świń (PRDC).



Do rozwoju choroby najczęściej dochodzi w stadach, które są nieprawidłowo zarządzane bądź panują w nich niewłaściwe warunki zoohigieniczne. Aby zapobiegać wybuchowi choroby, należy ograniczyć kontakt między świniami, obniżyć czynniki stresogenne oraz utrzymywać wysoki poziom higieny i zapewnić właściwe żywienie. Czystość i higiena są niezwykle ważne dla ograniczenia krążenia drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego zasada całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste powinna być bezwzględnie przestrzegana w gospodarstwie. Jak podkreślają specjaliści, nie uda się ograniczyć występowania poodsadzeniowego zespołu wyniszczającego u świń bez poprawy warunków środowiskowych i zarządzania.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a