r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na kozi biznes

Hodowla Zwierząt Kozy
Data publikacji 07.01.2018r.

Na przestrzeni lat hodowla kóz najlepiej rozwijała się na terenie Wielkopolski. Mimo to i tutaj stada są niewielkie i rozproszone, a skup mleka przez to utrudniony. Na szczęście stopniowo wzrasta popyt na produkty z mleka koziego, a to pozwala na rozwój profesjonalnych stad i zakładów mleczarskich.

Chów i hodowla kóz nigdy nie odgrywały dużej roli w Polsce. Ich przydatność ceniono głównie w małych gospodarstwach. A to błąd, gdyż walory zdrowotne mleka koziego są nieocenione. Po latach siedemdziesiątych XX wieku, które były okresem zastoju dla hodowli i chowu kóz w Polsce, nastały dla tej działalności gospodarczej lepsze czasy. Wydaje się, że udało się powoli osiągnąć tak ważną w biznesie stabilizację.

r e k l a m a



Maciej Gramowski z miejscowości Bukowiec w powiecie chodzieskim jest wśród hodowców kóz największym producentem. Utrzymuje największe stado w Polsce liczące 2 tys. kóz. Teraz jest to już rodzinna firma, która wymaga sprawnego zarządzania i funkcjonuje w formie Spółdzielni. W 1993 roku pan Maciej wydzierżawił dawny PGR, w którym było 100 kóz. Nie zlikwidował produkcji zwierzęcej. Co więcej, stopniowo zwiększał pogłowie tych zwierząt.

Polityka rolna w latach siedemdziesiątych doprowadziła do zaniechania wszelkich prac hodowlanych u tego gatunku zwierząt. Nie opracowano programu hodowlanego. Zlikwidowano stada zarodowe utrzymywane w jednostkach naukowych. Dopiero moda na produkty ekologiczne i zdrową żywność sprawiły, że zainteresowanie chowem kóz w Polsce wzrosło – przyznaje Maciej Gramowski.

Nie są wymagające

Kozy cechują małe wymagania żywieniowe i środowiskowe oraz wysoka odporność na choroby. W Polsce dominują głównie rasy mleczne, do których należą między innymi kozy saaneńskie i alpejskie. Oprócz tych kóz w gospodarstwie utrzymywana jest jeszcze rasa polska biała uszlachetniona. Średnia wydajność wynosi 2–2,5 litra mleka dziennie od kozy, choć bywają rasy, które dają nawet 3–4 litry mleka dziennie po wykocie. Wszystko zależy od genetyki. W trwającej średnio 330 dni laktacji dają ponad 600 litrów mleka. To imponujący wynik w porównaniu z masą ciała tych zwierząt, która zwykle wynosi 55–70 kg u dorosłej kozy. Kozy mleczne produkują więc więcej mleka na jednostkę masy ciała niż krowy.



  • Chów kóz opiera się przede wszystkim na użytkowości mlecznej. To zwierzęta o dużej odporności, łatwo przystosowujące się do warunków środowiska

Kozy charakteryzują się dobrym przystosowaniem do środowiska i dobrym wykorzystaniem pasz niższej jakości. Wykazują po prostu większą efektywność ich trawienia, lepiej wykorzystują dostępne pasze, cechują się selektywnością przy pobieraniu pasz – mają umiejętność wyboru najwartościowszych, najbardziej strawnych części roślin. Większa strawność pasz gorszej jakości wynika z wyższego poziomu produkcji śliny, efektywniejszego gryzienia i przeżuwania, dłuższego czasu zatrzymywania masy pokarmowej w przewodzie pokarmowym oraz większej liczby bakterii celulolitycznych w żwaczu. Dzięki mniejszemu pobieraniu wody na jednostkę paszy wyższa jest koncentracja amoniaku w żwaczu. Mniejsze pobieranie wody wynika natomiast z mniejszej jej utraty przy wydalaniu kału i moczu.

Podstawowym pokarmem kóz są siano, kiszonki, zielonki, pasze treściwe. Spośród pasz białkowych wykorzystujemy śrutę rzepakową oraz rośliny strączkowe, nie podajemy natomiast śruty sojowej – tłumaczy pan Maciej. – Kozy utrzymywane są w zmodernizowanych budynkach po dawnym PGR-ze. Wszystkie zwierzęta przebywają na ściółce. Na 40–50 samic przypada 1 kozioł.



  • Produkty z mleka koziego są szczególnie zalecane dla alergików i osób z nietolerancją laktozy


Niezbyt gęsto

Młode zaraz po porodzie są odłączane od matek i utrzymywane w oddzielnej ogrzewanej odchowalni. W pierwszych dniach oprócz nagrzewnicy wykorzystywane są również promienniki. Po zdojeniu siary i podaniu jej koźlętom matki są już dojone w automatycznej hali udojowej. Młode natomiast są dokarmiane preparatem mlekozastępczym. Po miesiącu powoli przechodzą na paszę stałą. Po 3 miesiącach dostają już do woli siano i inne pasze roślinne.

Ruja u kóz występuje na przełomie sierpnia i września. Wykoty rozpoczynają się od stycznia, lutego. Kozy wykazują jednak skłonność do nieprzerwanej laktacji, dlatego, aby uniknąć przerw w podaży mleka, hodowcy przesuwają termin krycia lub nie pokrywają samic i ich nie zasuszają – mówi Maciej Gramowski.



  • AGRO-DANMIS to nowoczesny zakład mleczarski specjalizujący się w przerobie mleka koziego, oferujący szeroką gamę wyrobów dostępnych w dużych sieciach handlowych

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a