r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Prosięta rozsmakowały się w malinowej paszy

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 08.09.2020r.

Niedostateczna ilość pobranej mieszanki jest jednym z głównych czynników pogarszających efekty odchowu prosiąt. Świnie mają znacznie więcej receptorów węchowych niż ludzie, dlatego zapachy, o ile są odpowiednio dobrane, mogą być dobrym sposobem na wzbudzenie zainteresowania prosiąt paszą.

r e k l a m a

Zapach paszy jest istotnym czynnikiem regulującym możliwości jej pobrania przez zwierzęta. Aby zwiększyć zainteresowanie prosiąt paszą i zachęcić je do zjedzenia większych jej ilości, stosuje się dodatek preparatów poprawiających smak i zapach karmy. Do najczęściej stosowanych dodatków aromatyczno-smakowych należą wanilia oraz kwasy organiczne, takie jak: cytrynowy, jabłkowy, octowy i winowy. Wanilia w przemyśle paszowym jest stosowana głównie w postaci koncentratu zapachowego dodawanego do mieszanek, który bardzo dobrze miesza się z innymi łagodnymi aromatami i smakami.

Najnowsze badania pokazują, że aromat malinowy wzbudza zainteresowanie prosiąt i zachęca je do jedzenia paszy, gdyż uwielbiają one słodki smak. Przyjemny zapach paszy zachęca zwierzęta do pobrania większej ilości mieszanki, gdyż podrażnia ich receptory smakowe i węchowe, wpływając na zwiększenie wydzielania śliny i soków trawiennych. Oczywiście ważna jest nie tylko sama pasza, ale także środowisko, w jakim przebywają zwierzęta, oraz dostęp do wody.

Preparaty aromatyczno-smakowe

Do zwiększenia ilości zjadanej paszy przyczyniają się różnego typu preparaty aromatyczno-smakowe. Najczęściej stosowanymi dodatkami są produkty naturalne i sztuczne aromaty o smaku i zapachu: waniliowym, malinowym, truskawkowym, poziomkowym, jabłkowym, wiśniowym, migdałowym lub owoców cytrusowych. Ponieważ lotne substancje smakowe zawarte w tych dodatkach decydują o właściwościach zapachowych pasz, przyczyniają się także do poprawy komfortu przebywających w chlewni zwierząt i ludzi...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody