r e k l a m a

Partner serwisu

Rzepak w żywieniu świń - niedocenione źródło białka

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 09.08.2019r.

Pasze rzepakowe są najważniejszym po śrucie sojowej źródłem białka dla świń. Śruta rzepakowa jako krajowy komponent białkowy może z powodzeniem zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową w żywieniu tuczników.

Chociaż poekstrakcyjna śruta sojowa wciąż stanowi główne źródło białka paszowego, to następuje stopniowe zastępowanie jej innymi roślinami wysokobiałkowymi. Zapotrzebowanie na białko paszowe rośnie z każdym rokiem. Najwięcej białka roślinnego zużywane jest do pasz dla drobiu oraz trzody chlewnej i zaraz po śrucie sojowej to zapotrzebowanie jest zaspokajane przez surowce rzepakowe.
Śruta rzepakowa zawiera około 10% białka mniej niż śruta sojowa, jednak w przeliczeniu na koszt 1% białka jest ono tańsze. Niestety, znaczna część krajowej śruty rzepakowej zamiast zostać wykorzystana u nas na pasze dla zwierząt, jest eksportowana.

r e k l a m a

Obecnie krajowi producenci nie doceniają potencjału tkwiącego w surowcach rzepakowych. Niemniej jednak, w momencie ewentualnego wycofania z rynku genetycznie modyfikowanej śruty sojowej to one staną się głównym źródłem białka paszowego.

Nieufne podejście do rzepaku

Uprawa rzepaku stała się najszybciej rozwijającym się działem produkcji roślinnej w Polsce, dzięki czemu krajowa produkcja śruty rzepakowej odnotowała wcześniej niespotykany wzrost. Do pasz rzepakowych zalicza się śrutę poekstrakcyjną i makuch. Różnica pomiędzy obiema paszami wynika z technologii przetwórstwa nasion, co sprawia, że śruta zawiera więcej białka, a mniej energii niż makuch rzepakowy.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa powstaje po wytłoczeniu oleju z nasion poddanych procesowi ciągłej ekstrakcji. Zawiera 36–38% białka ogólnego, do 4% tłuszczu oraz 11–14% włókna surowego. Jest źródłem aminokwasów egzogennych, zwłaszcza siarkowych, a poziom energii wynosi około 11–12 MJ energii metabolicznej w kilogramie paszy. Makuch z kolei zawiera 28–31% białka ogólnego, 9–12% włókna surowego oraz 13,5–15,3 MJ EM/kg. Można go stosować w ekologicznym tuczu świń jako komponent dawek pokarmowych, bowiem w jego produkcji nie używa się substancji i związków chemicznych.

W Niemczech zużycie śruty rzepakowej przewyższa wykorzystanie śruty sojowej. Dlaczego więc nie udaje się to u nas? Polskie odmiany rzepaku mają najmniejszą zawartość glukozynolanów spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Oczywiście są podwójnie ulepszone ze zmniejszoną zawartością kwasu erukowego. W przypadku zwierząt monogastrycznych (trzoda chlewna, drób) pewnym ograniczeniem w wykorzystaniu surowców rzepakowych w żywieniu jest duża zawartość włókna, która wpływa ujemnie na strawność białka.


Stosowanie bezpiecznych ilości pasz rzepakowych w żywieniu tuczników nie wpływa ujemnie na wydajność rzeźną świń
  • Stosowanie bezpiecznych ilości pasz rzepakowych w żywieniu tuczników nie wpływa ujemnie na wydajność rzeźną świń
Jelitowa strawność białka pasz rzepakowych w żywieniu rosnących świń wynosi około 72–76%. Strawność białka śruty sojowej natomiast to 87–89%. Jednak zdaniem ekspertów maksymalne zawartości surowców rzepakowych w przemyśle paszowym są możliwe do podwyższenia w sposób bezpieczny dla zwierząt. Brak jest jednak doświadczeń w zakresie stosowania śruty rzepakowej przy wciąż zadowalających wynikach żywienia śrutą sojową.

Kontrolować zawartość włókna

Należy zwrócić uwagę, że surowce rzepakowe przede wszystkim są naszym krajowym bezpiecznym źródłem białka. Żywienie nimi jest efektywne ekonomicznie. Konieczne są jednak działania pokazujące realne możliwości obniżenia kosztów produkcji zwierzęcej podnoszące świadomość na temat walorów żywieniowych i faktycznych możliwości oferowanych rolnikom przez surowce rzepakowe.

Śruta rzepakowa jest bogata w aminokwasy siarkowe (metioninę i cystynę), za to zawartość lizyny jest nieco mniejsza niż w białku sojowym. Dlatego w pierwszym okresie tuczu zaleca się, aby ilość białka w mieszance uzupełnić za pomocą dwóch surowców białkowych – bogatej w aminokwasy siarkowe śruty rzepakowej i zawierającej znaczne ilości lizyny śruty sojowej. W dalszym etapie tuczu białko sojowe można częściowo zastąpić nasionami innych roślin strączkowych bogatymi w lizynę.

Śruta rzepakowa jest bogata we włókno, dlatego do przygotowania mieszanki z jej udziałem nie zaleca się stosować tzw. pasz włóknistych. Włókno spełnia wiele pożytecznych funkcji w organizmie, gdyż ma właściwości dietetyczne, regulacyjne i ochronne. Jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego świń. Jednak jego nadmiar w pasza­ch przeznaczonych dla intensywnie rosnących świń jest niepożądany, gdyż powoduje zmniejszone pobranie paszy przez zwierzęta, pogorszenie strawności składników pokarmowych oraz zmniejszenie dostępnej ilości energii. Niestrawione zalegające resztki pokarmowe mogą stać się pożywką dla patogennej mikroflory i przyczyną biegunek.


  • Większa zawartość włókna surowego w paszach rzepakowych w porównaniu ze śrutą sojową ogranicza wykorzystanie ich w paszach dla młodych świń
Według norm żywienia w mieszankach przeznaczonych dla tuczników w początkowym okresie tuczu optymalna zawartość włókna wynosi 3–4,5%, natomiast w końcowym 3,5–7,0%.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody