r e k l a m a

Partner serwisu

Siara – pierwsza odporność prosiąt

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 11.07.2017r.

Prosięta po urodzeniu mają bardzo słabo rozwinięty układ odpornościowy. Praktycznie są one w pełni zależne od ochrony, jaką dają przeciwciała zawarte w siarze matki. Aktywne substancje zawarte w siarze zapewniają im odporność na patogeny obecne w środowisku.

Przeciętnie ilość pobieranej siary wynosi od 200 do 500 g na prosię. Wydzielanie siary trwa od 12 do 48 godzin od rozpoczęcia porodu. W trakcie laktacji następuje stopniowa zmiana jej składu (po 6 godzinach poziom immunoglobulin zmniejsza się o około 50%). Dlatego powinno się nadzorować porody i zadbać o to, by wszystkie prosięta miały możliwość pobrania dostatecznej ilości siary, dzięki której przekazane zostaną przeciwciała. Najistotniejsza jest pierwsza doba życia, gdyż później stopniowo następuje obniżenie możliwości przyswajania przeciwciał zawartych w siarze także przez prosięta. Z każdą godziną po porodzie pogarszają się bowiem możliwości wchłaniania immunoglobulin w przewodzie pokarmowym prosiąt.

Ilość i jakość siary

r e k l a m a

Siara w większym stopniu niż mleko stymuluje syntezę białek w jelicie, wątrobie, nerkach, śledzionie i w mięśniach, co w efekcie powoduje większy o 22% wzrost masy przewodu pokarmowego niż w przypadku białek mleka. Wpływa ona na ilość, długość i rozwój kosmków jelitowych, co decyduje o powierzchni chłonnej jelit. Oprócz zbyt późnego pobrania siary również jej skład będzie miał znaczący wpływ na żywotność i kondycję prosiąt. Jakość siary w znacznym stopniu zdeterminowana jest żywieniem loch w okresie ciąży.

  • Wczesne pobranie siary

    Wczesne pobranie odpowiedniej ilości siary jest ważne, gdyż:
    1. przeciwciała pobrane z siarą w pełni przechodzą przez ściany jelit do krwi tylko w ciągu 6 godzin po porodzie, potem ich poziom gwałtownie spada i po 24 godzinach żadne przeciwciała nie przedostają się już z jelit do krwiobiegu;
    2. poziom przeciwciał w siarze szybko się zmniejsza i po 12 godzinach od porodu spada o połowę;
    3. koncentracja przeciwciał w mleku loszek jest dużo niższa niż u loch.

Przyczyną obniżonej odporności nowo urodzonych prosiąt może być zbyt późne dosadzenie prosiąt do matki z powodu przedłużającego się porodu bądź też niezgodność immunologiczna między przekazywanymi przez lochę z siarą przeciwciałami a mikroflorą porodówki, co najczęściej jest spowodowane zbyt późnym przemieszczeniem maciory do kojca porodowego. Z reguły prosięta, które urodziły się jako ostatnie, pobierają niestety później siarę, która zawiera już mniej przeciwciał. Poza tym, jeśli locha cierpi na bezmleczność lub gorączkę poporodową, nie ma możliwości, aby prosięta pobrały odpowiednią ilość przeciwciał. Będzie to miało dla nich skutki w odchowie, gdyż zwierzęta, które nie otrzymały odpowiedniej ilości siary, mają słabszą odporność, są bardziej podatne na choroby i występowanie biegunek.

Upadki po porodzie

Pobranie siary, temperatura, przygniecenia i brak żywotności prosiąt są ze sobą powiązane. Dlatego zaraz po porodzie nowourodzone prosięta wymagają ciągłej opieki. Dzięki temu można zwiększyć ich przeżywalność oraz w porę zauważyć ewentualne problemy, a przede wszystkim pomóc im w jak najszybszym dotarciu do sutków i pobraniu siary. Dostarczenie za jej pośrednictwem energii sprzyja dalszemu prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Nic nie ma tak dużego wpływu na przeżywalność prosiąt, jak odpowiednie pobranie pierwszego pokarmu, który dostarcza energii i odporności. Aż 50–75% upadków prosiąt ma miejsce w pierwszych 72 godzinach życia. Ilość siary pobrana przez prosięta i śmiertelność są więc ze sobą ściśle powiązane.

Trudno jest ustalić, ile siary pobrały prosięta, ale można kontrolować taki parametr jak śmiertelność przedodsadzeniowa. Śmiertelność w ciągu 3 pierwszych dni dotyczy 82% prosiąt, które nie wypiły wystarczająco dużo siary. Jeśli prosięta pobiorą mniej niż 200 g, to śmiertelność przedodsadzeniowa wynosi ponad 43%. Jeżeli natomiast pobiorą powyżej 200 g siary, to upadki wynoszą do 7%.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody