Skład tuszy a żywienie

Hodowla Zwierząt
Data publikacji 14.02.2017r.

W teorii istnieją 3 systemy opasu bydła mięsnego: intensyny, półintensywny i ekstensywny, a ich dobór zależy od bazy paszowej danego gospodarstwa, areału upraw i dostępności pastwisk. Niemniej bilansując dawki pokarmowe dla młodego bydła opasowego bierze się pod uwagę energetyczno-białkowe zapotrzebowanie zwierząt, zależnie od masy ciała i zakładanych dziennych przyrostów.

Dawki pokarmowe zmienia się w określonych przedziałach masy ciała, zwykle co 50 kg, pamiętając, że im starsze zwierzę, tym więcej potrzebuje energii, co najlepiej obrazuje zmieniający się skład tuszy wraz z wiekiem.


W czasie opasania następuje stopniowy spadek zawartości wody w organizmie, od około 70% na początku opasania do około 56% pod koniec opasania. Zwiększa się równocześnie w tym czasie zawartość tłuszczu z około 7 do 23%. Natomiast względnie stała jest zawartość białka w organizmie i zmienia się w zakresie od 17% na początku opasania do 19% pod koniec opasania. W miarę wzrostu zwierząt rośnie też zawartość związków mineralnych od około 2 do 5%. Skład tuszy opasanych buhajków zależy również w dużym stopniu od ich żywienia.

Pełne pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe u opasanych buhajków wymaga uwzględnienia potrzeb bytowych i zapotrzebowania na wzrost, tj. na odkładanie białka i tłuszczu. Ilość tłuszczu w tuszy zwiększa się wraz ze wzrostem masy ciała. U cieląt po wycieleniu zaledwie 6% przyrostu masy ciała wynika z odkładania się tłuszczu, natomiast u zwierząt dorosłych, np. przy masie ciała 600 kg aż 60% przyrostu masy ciała stanowi tłuszcz. Przyrost mięśni i białka jest raczej stały i aż do masy ciała 600 kg wynosi około 14% wagi netto (bez treści przewodu pokarmowego).

Warto pamiętać, że w przypadku jałówek tusza znacznie wcześniej zaczyna obrastać tłuszczem i ich opas powinien trwać stosunkowo krótko.

Andrzej Rutkowski

Partner serwisu