r e k l a m a

Partner serwisu

Śruty bardziej lub mniej egzotyczne

Hodowla Zwierząt
Data publikacji 10.05.2017r.

Podstawowym komponentem białkowym wykorzystywanym przy produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla świń jest oczywiście poekstrakcyjna śruta sojowa. Głównie dzięki takim cechom jak wysoki poziom białka o dobrym składzie aminokwasowym, niski poziom włókna, a także niewielka ilość substancji antyżywieniowych. Niełatwo znaleźć zamiennik dorównujący śrucie sojowej pod względem wartości pokarmowej.

Bezkonkurencyjność poekstrakcyjnej śruty sojowej polega między innymi na możliwości stosowania jej bez ograniczeń w paszach dla świń. Dzięki procesowi ekstrakcji, najczęściej obłuszczonych nasion, większość związków o charakterze antyodżywczym jest usuwanych lub dezaktywowanych, co istotnie poprawia jakość paszy, jej wartość odżywczą i strawność.

r e k l a m a

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa ustępuje śrucie sojowej pod względem zawartości energii metabolicznej i białka, chociaż jest ono bogatsze w aminokwasy siarkowe (metionina i cystyna), podczas gdy soja zawiera więcej lizyny. Śruta sojowa zawiera mniej włókna surowego, natomiast śruta rzepakowa więcej tłuszczu, który jest bogatszy w kwasy nienasycone. Dostępność związków mineralnych jest nieco lepsza w śrucie sojowej, jednakże śruta rzepakowa zawiera więcej wapnia, żelaza, manganu, fosforu, magnezu i selenu.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa charakteryzuje się około 10% gorszą strawnością wszystkich aminokwasów w porównaniu do śruty sojowej. Za główną przyczynę tego uważa się wyższą zawartość włókna surowego oraz tanin.

Śruty inne niż sojowa nie są w stanie pokryć w 100% zapotrzebowania na białko w paszach dla świń

Obecność substancji antyżywieniowych w poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej odpowiada za hamowanie wzrostu zwierząt, obniżenie strawności białka ogólnego i energii oraz gorsze przyswajanie paszy.

Ograniczenia śruty rzepakowej

Biorąc pod uwagę zawartość i dostępność składników odżywczych, 1 kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej jest równoważny około 0,6–0,7 kg śruty sojowej. Powszechnie uważa się jednak, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa nie powinna być stosowana w żywieniu świń jako jedyna pasza białkowa ze względu na obecność substancji antyodżywczych, pogarszających smakowitość oraz strawność paszy, a także stosunkowo niską wartość energetyczną i niską strawność aminokwasów.



Prosięta wymagają pasz najlepszych pod względem strawności i zawartości składników pokarmowych oraz energii. Ze względu na dużą wrażliwość tych zwierząt na substancje antyżywieniowe, niską koncentrację energii oraz wysoki poziom włókna, śruta rzepakowa nie jest komponentem zalecanym w żywieniu prosiąt, natomiast w mieszankach dla warchlaków bezpieczny jej poziom wynosi do 5%.

Zarówno loszki, jak i knurki ze względu na długość użytkowania wymagają szczególnie dobrych jakościowo pasz. Stosowanie komponentów zawierających znaczne ilości substancji antyżywieniowych będzie miało negatywne konsekwencje w postaci pogorszenia zdrowia zwierząt i obniżenia ich cech użytkowych, gdyż związki szkodliwe często kumulują się w organach. Nie zaleca się więc stosowania śruty rzepakowej w żywieniu zwierząt przeznaczonych do rozrodu.

W żywieniu loch substancje szkodliwe występujące w produktach rzepakowych mogą przechodzić przez łożysko i wraz z pokarmem do organizmu płodu czy prosięcia. Zarówno lochy wysokoprośne, jak i karmiące nie powinny w diecie otrzymywać komponentów zawierających substancje antyżywieniowe. Korzystne jest natomiast stosowanie oleju rzepakowego w żywieniu macior, gdyż  podnosi on wartość energetyczną paszy nadając jej przy tym przyjemny smak i zapach.

Słonecznikowa dla starszych

Wskazuje się też na możliwość wykorzystania w żywieniu zwierząt poekstrakcyjnej śruty słonecznikowej oraz arachidowej jako częściowego zamiennika śruty sojowej. Surowce te należą do tych, które pochodzą wyłącznie z importu. Śruta słonecznikowa jest produktem ubocznym po produkcji oleju z nasion słonecznika, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony konsumentów. Powstaje ona w wyniku ekstrakcji oleju rozpuszczalnikami organicznymi z makuchu słonecznikowego.



W zależności od tego, czy olej uzyskiwany jest z nasion obłuszczonych czy też nie, poekstrakcyjna śruta słonecznikowa ma dość zróżnicowaną wartość pokarmową. Charakteryzuje się wysokim poziomem białka ogólnego, jednakże zawiera także spore ilości włókna surowego, które obniża strawność składników pokarmowych i wchłanianie aminokwasów. Konieczne jest więc stosowanie dodatku enzymów celulolitycznych, które będą przyczyniały się do rozkładu związków wchodzących w skład włókna surowego.

Wartość pokarmowa śruty słonecznikowej zależy nie tylko od poziomu włókna surowego. Ważna jest technologia pozyskiwania oleju. Jeśli olej uzyskuje się w drodze samego tłoczenia, to wartość energetyczna takiej śruty będzie wyższa od tej, która powstała w wyniku ekstrakcji, gdyż będzie zawierała więcej tłuszczu. Ważna jest również temperatura tłoczenia. Zbyt wysoka będzie powodowała obniżenie przyswajalności aminokwasów egzogennych.

O ile w przypadku żywienia bydła śruta słonecznikowa może zastąpić całkowicie białko śruty sojowej (pamiętając o uzupełnianiu aminokwasów), to w żywieniu trzody chlewnej nie jest to możliwe. Ze względu na duży udział włókna ma ona ograniczone zastosowanie w paszach dla prosiąt i warchlaków. Może bowiem powodować obniżenie wskaźników produkcyjnych.

Śruta z orzeszków

Śruta arachidowa charakteryzuje się wysokim poziomem białka ogólnego, zbliżonym wartością do białka śruty sojowej, jednakże uboższego w niektóre aminokwasy egzogenne, jak lizynę, metioninę i treoninę. Należy więc pamiętać o konieczności uzupełniania ich w mieszankach dla świń. Jest produktem ubocznym tłoczenia oraz ekstrakcji oleju z orzeszków arachidowych (ziemnych), a jej wartość pokarmowa zależy od tego, czy orzeszki przed tłoczeniem czy ekstrakcją zostały lub nie pozbawione okrywy. Stąd zróżnicowanie jej wartości pokarmowej.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa może być stosowana jako główne źródło białka w paszach dla starszych tuczników bez pogorszenia jakości i mięsności tusz

Śruta arachidowa wpływa korzystnie na tempo wzrostu świń i nie zawiera substancji antyżywieniowych. Ponadto jest paszą charakteryzującą się dobrymi walorami smakowymi, dlatego zwierzęta chętnie ją pobierają. Jedynym problemem jest to, że w przechowywanym surowcu może dojść do rozwoju pleśni i grzybów, a w konsekwencji do skażenia mikotoksynami. Produkowana jest ona bowiem z orzeszków uprawianych w krajach, w których występują wysokie temperatury i duża wilgotność powietrza.

Specjaliści twierdzą, że śrutą słonecznikową i arachidową można zastąpić nawet do 45% śruty sojowej jako jej tańszą alternatywą.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody