r e k l a m a

Partner serwisu

Suszyć, kisić czy dodać kwas do kukurydzy?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 23.01.2018r.

Niskie ceny skupu kukurydzy skłaniają rolników do wykorzystania jej na paszę dla świń. Ziarno po zbiorze może zawierać 30–35% wody i dlatego wymaga zastosowania suszenia lub innej metody konserwacji, aby można było przechowywać je przez całą zimę.

Kukurydza ma najwyższą wśród zbóż wartość energetyczną, która wynika z dużej zawartości skrobi i tłuszczu oraz małej włókna surowego. W porównaniu do innych zbóż kukurydza jest jednak uboższa w białko, ponadto jest to białko o niskiej zawartości aminokwasów egzogennych – zwłaszcza lizyny i tryptofanu. Tak więc dawki pokarmowe z większym udziałem kukurydzy powinny być dokładnie bilansowane pod względem zawartości aminokwasów. Zastępując ziarnem kukurydzy pszenicę, trzeba zwiększyć np. udział śruty sojowej. Kukurydza nie zawiera substancji antyodżywczych, charakteryzuje się dużą strawnością, jest smaczna i chętnie pobierana przez świnie. Może być stosowana w paszach dla wszystkich grup technologicznych.

r e k l a m a



Należy brać pod uwagę, że w tłuszczu kukurydzy występują w znacznej ilości nienasycone kwasy tłuszczowe, które ograniczają jej wykorzystanie w końcowym okresie tuczu. Słonina tuczników żywionych wysokimi dawkami kukurydzy ma nieodpowiednią konsystencję i zabarwienie. By tego uniknąć, należy ograniczyć jej ilość w ostatnim okresie tuczu i zastąpić ją innym ziarnem, np. jęczmieniem.



  • Mokre ziarno bezpośrednio po zbiorze może zostać dokładnie pokryte kwasem propionowym, co skutecznie je zakonserwuje


Ze względu na dużą wilgotność kukurydza narażona jest na rozwój mikotoksyn. Najszybszą, choć nie najtańszą metodą konserwacji kukurydzy, jest suszenie. Najtańszym sposobem – zakiszenie.

Kiszenie ziarna kukurydzy

Koszty suszenia ziarna kukurydzy w porównaniu do kiszenia są około 4–5 razy wyższe. Jeśli ziarno ma zostać wykorzystane w gospodarstwie, nakłady na suszenie niepotrzebnie obciążają koszty paszy. Dlatego znacznie taniej jest ziarno zakisić. Kiszenie przeprowadza się w silosie lub rękawie foliowym, po wcześniejszym rozdrobnieniu. W czasie śrutowania można dodać preparaty bakterii kwasu mlekowego lub kwasów organicznych, które obniżają pH zakiszanej masy do około 4. Kiszenie w rękawach foliowych to sposób przydatny w dużych gospodarstwach. Mniejsze mogą do tego wykorzystać silosy betonowe.

Zakiszanie ziarna w silosach przejazdowych to przede wszystkim mocne ubicie ziarna, co gwarantuje małe straty i stabilną kiszonkę. Ważne, by ziarno nie miało dostępu powietrza, gdyż doprowadzi to do psucia się surowca, dlatego zbiornik musi być szczelnie przykryty. Silos należy wyłożyć folią, którą zamyka się również na górze. Porcję ziarna wybiera się w ten sposób, aby była naruszona jak najmniejsza powierzchnia. Najlepiej odcinać ją pionowo, a czoło pryzmy ponownie zabezpieczyć folią przed dostępem powietrza. Użycie rękawów ze specjalnej folii umożliwia hermetyczne zabezpieczenie przed dostępem powietrza i wód opadowych.




Kiszone ziarno jest gotowe do skarmiania po 4–6 tygodniach od zakiszenia. Zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Flora bakterii kwasu mlekowego bardzo korzystnie wpływa na żywienie zwierząt. Poprawia strawność pasz i sprawia, że pH przewodu pokarmowego świń ma właściwą wartość. Stabilizuje też kiszone ziarno w czasie wybierania z pryzmy.

W przypadku kiszonego ziarna ważne jest, aby:
  1. zawartość suchej masy wynosiła 62–65% – jeśli jest wyższa, powstaje mniej kwasu mlekowego, co prowadzi do wyższego poziomu pH, skutkiem czego jest gorsza trwałość kiszonki i trudności w jej przechowywaniu; zbyt suchą kukurydzę znacznie trudniej się ubija i łatwo ulega porażeniu grzybami;
  2. zakiszać bez kolb, gdyż wraz z większym ich udziałem wzrasta ryzyko wystąpienia porażenia mikotoksynami;
  3. wybierać kiszonkę na głębokość 10 cm, a jeszcze lepiej – 15 cm dziennie;
  4. zastosować specjalne środki do zakiszania, jeśli kukurydza ma być skarmiana latem; mogą to być zarówno preparaty bazujące na mieszaninie kwasów lub bakterie kwasu mlekowego.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a