Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Trudne czasy dla producentów trzody

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 05.02.2019r.

Adam Roguski podkreśla, że nawet wprowadzając oszczędności w tuczu, ciężko jest obecnie zarobić na produkcji świń. Do niskiej ceny żywca wieprzowego dochodzą jeszcze koszty ponoszone na stosowanie bioasekuracji, dlatego gospodarz absolutnie nie rozważa powiększenia produkcji trzody chlewnej. Zapowiada, że szybciej będzie się skłaniał do redukcji stada.

Brak pomocy Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

W grudniu rolnik sprzedał żywiec po bardzo niskich cenach, a od początku tego roku jeszcze spadają. Jego zdaniem w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń wieprzowina jest niemal dyskryminowana.

Klienci rezygnują z niej na rzecz mięsa drobiowego czy wołowego, a działań Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w tej kwestii nie widzimy. Rocznie kilka tysięcy złotych wpłacam na fundusz, a nie odczuwam działań zwiększających spożycie mięsa wieprzowego. Uważam, że prowadzone są one w sposób znikomy – twierdzi rolnik.

Powrót do duńskiej genetyki

Adam Roguski z miejscowości Leśniki w powiecie węgrowskim produkuje tuczniki w cyklu otwartym. Zwierzęta utrzymywane są w trzech chlewniach mogących pomieścić około 2800 sztuk. W najstarszym budynku z 2006 roku utrzymywane jest 800 tuczników. Dwie kolejne chlewnie powstały w 2011 i 2012 roku. Mieszczą łącznie około 1960 zwierząt. Znajduje się w nich po 16 kojców o wymiarach 9,5 m × 5,6 m. Gospodarz obecnie tuczy warchlaki duńskie.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a