Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Tucz świń w piętrowej chlewni - jak robi to rolnik spod Poznania?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 06.05.2019r.

Leszek Tomikowski z Żegowa w gminie Buk po przejęciu gospodarstwa w 2015 roku zdecydował się na modernizację chlewni, która pozwoliła mu zająć się tuczem świń bez konieczności utrzymywania macior. Zależało mu na zwiększeniu skali produkcji, ale nie mógł rozbudować tuczarni.

Jak wygląda tucz w piętrowej chlewni?

Chlewnia przeszła całkowitą modernizację. Nie zostało nic dobudowane, a jedynie lepiej wykorzystano dostępną powierzchnię. Co najważniejsze – zwierzęta są teraz utrzymywane także na piętrze. Transport zarówno prosiąt, jak i tuczników odbywa się za pomocą specjalnie konstruowanej windy.

W gospodarstwie jest obecnie 1500 stanowisk do tuczu. Przyjeżdżają do niego prosięta o masie ciała 30–35 kg pochodzące z krajowych stad. Cała chlewnia jest zasiedlana jednocześnie, a tuczniki są sprzedawane w wadze 125–130 kg. Rocznie odbywają się trzy cykle produkcyjne.

Po śmierci taty mama gospodarowała sama, ale mieliśmy dużo mniej świń. Oczywiście dawno temu były też maciory w stadzie w liczbie 30–40 sztuk. Pracy było dużo, a opłacalność spadała. Wreszcie zupełnie przestało się to kalkulować i mama zrezygnowała z loch. Kiedy rozpoczęliśmy tucz, w budynku było 440 świń na płytkiej ściółce. Wymagało to codziennego jej usuwania, a zwierzęta się przy tym stresowały. Konieczne było otwieranie wrót, żeby wjechał ciągnik, a to stwarzało przeciągi i mocno obniżało temperaturę zimą. Jeśli się nie posprzątało, to warunki mikroklimatyczne były złe dla zwierząt. Krótko mówiąc, napracowaliśmy się, a wyników nie było – opowiada pan Leszek.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a