Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Włókno w paszy to więcej prosiąt

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 05.07.2019r.

Zmniejszenie ilości paszy podawanej lochom prośnym wpływa negatywnie na rozkarmianie macior na porodówce, a przez to na ich późniejszą kondycję oraz odchów prosiąt. Zapobiega temu zapewnienie odpowiednio dużej ilości włókna w żywieniu loch prośnych.

Czym jest włókno surowe?

Włókno jest składnikiem pasz pochodzenia roślinnego zawierającym takie substancje, jak celuloza, hemiceluloza, ligniny, pektyny, fruktany i oligosacharydy, które mają zróżnicowaną budowę chemiczną oraz różnorodne właściwości. Celuloza, hemiceluloza, ligniny są nierozpuszczalne w wodzie, natomiast inne składniki włókna, jak pektyny, fruktany czy oligosacharydy, mogą się rozpuszczać w wodzie, tworzyć z nią żelowe roztwory lub pęcznieć pod jej wpływem. Udział poszczególnych substancji składających się na włókno pokarmowe zależny jest od gatunku rośliny i fazy jej zbioru oraz rodzaju paszy.

Włókno surowe jest odporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Do częściowego rozkładu tego składnika dochodzi w jelicie grubym, gdzie poddany jest on działaniu flory bakteryjnej występującej naturalnie w przewodzie pokarmowym. Produktem rozkładu włókna są lotne kwasy tłuszczowe będące źródłem energii.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a