r e k l a m a

Partner serwisu

Wypas bydła na poplonach

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 10.08.2018r.

Od września w wielu gospodarstwach można zaobserwować wypas bydła na poplonach, który, jeśli warunki klimatyczne pozwolą, potrwa co najmniej do połowy listopada. Wypas na poplonach jest dobrym uzupełnieniem wypasu na użytkach zielonych, które jak wiadomo, jesienią odrastają wolno i nie dostarczają bydłu odpowiedniej ilości zielonki.

Rolnicy często twierdzą, że po poplonach pole jest bardzo wysuszone, że wyciągają one wilgoć. To jest tylko pół prawdy. Taka sytuacja może wystąpić po poplonach ozimych albo wtedy gdy np. gorczyca zostawiona na mulcz zbyt mocno wyrośnie a zima jest łagodna i rośliny nie zmarzną, wówczas pole trzeba koniecznie zaorać.

r e k l a m a


Jakie rośliny na poplony?

Jakie gatunki roślin można użyć do siewu poplonów? Teoretycznie każde, najlepiej te, które mamy w gospodarstwie, może to być nawet mieszanka zbożowa jara lub ozima. Najlepiej jednak wybierać gatunki, które charakteryzują się szybkim wzrostem początkowym, mają małe potrzeby wodne w okresie kiełkowania i wschodów, małe wymagania glebowe a ich nasiona są stosunkowo tanie. Dobór roślin do poplonu zależy też od terminu, w którym je wysiewamy i od sposobu jego „spożytkowania”. Najwięcej wartości mają poplony z udziałem roślin motylkowatych. Zaleca się mieszanie różnych gatunków roślin w celu zniwelowania wpływu zmiennych warunków glebowych i pogodowych. Dobrze jest też zastosować gatunki, które mają jakieś dodatkowe cenne właściwości tak jak np. wcześniej wspomniane ograniczające rozwój mątwika niektóre odmiany gorczycy białej lub rzodkwi oleistej.


fot. Andrzej Rutkowski

Poplony można spasać, można zaorać jako nawóz zielony, można też wiosną zrobić z roślin ozimych kiszonki. Udane poplony z roślin jarych, pozostawione do wiosny, zimą zamarzną i stworzą na powierzchni gleby swego rodzaju powłokę, pierzynkę nazywaną mulczem. Mulcz ogranicza parowanie a gleba pod nią jest wręcz pulchna i wilgotna. Można w nią wsiać wiosną, bez orki np. nasiona buraków cukrowych.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody