StoryEditorDrób

Wyzwania w hodowli indyków - co warto o nich wiedzieć?

21.05.2020., 09:05h
Zakup jednodniowych indycząt z pewnością jest bardziej ekonomiczny, ale i zarazem trudniejszy. Pisklęta indycze są bowiem o wiele bardziej wrażliwe aniżeli kurczęta. Najczęściej więc rolnicy kupują indyczęta już odchowane, w wieku 6–7 tygodni.
Pierwsze dwa tygodnie są najważniejszym okresem w życiu piskląt indyczych. Wymagają szczególnej opieki po przywiezieniu do gospodarstwa, gdyż nowe środowisko wywołuje u nich duży stres. Dlatego czasami rolnicy decydują się na już odchowane ptaki. Starsze są bardziej samodzielne i odporniejsze, więc ich dalszy odchów jest łatwiejszy i bezpieczniejszy.

Przygotowanie pomieszczenia dla indycząt trzeba rozpocząć co najmniej tydzień przed ich przywiezieniem do gospodarstwa. Dla 10 indycząt potrzebna jest powierzchnia wychowalni o wielkości 1,5–2 m². Musi ona być sucha, szczelna, dobrze wietrzona, lecz bez przeciągów. Jeżeli pisklęta są małe, całe pomieszczenie na dzień przed ich przybyciem należy ogrzać. Na początku odchowu temperatura w wychowalni powinna wynosić 25°C, dla jednodniówek pod kwoką 37°C. Później, z upływem dni odchowu powinna być zmniejszana o 2°C, aż do osiągnięcia 18°C. Objawy przegrzania piskląt to brak apetytu, niechęć do picia i ruchu, zianie, biały gęsty kałomocz. U starszych indyków brak zachowania stałej temperatury może powodować nierówne przyrosty.

Najlepsza ściółka z suchych i czystych wiórów mięk...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 16:31