r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Zbyt małe pobranie paszy w laktacji

Hodowla Zwierząt
Data publikacji 17.05.2017r.

Dzięki prawidłowemu żywieniu maciory odznaczają się wysoką produkcyjnością oraz długim okresem użytkowania, pozwalającym na uzyskanie dużej liczby dobrze odchowanych i zdrowych prosiąt. Podwyższone wymagania pokarmowe loch w okresie laktacji wymagają dostarczenia wszystkich istotnych składników żywieniowych, gdyż decyduje to o jakości uzyskiwanych prosiąt.

r e k l a m a

W utrzymaniu macior zalecane jest, by zgromadzone przez nie rezerwy tłuszczowe pozwalały na zachowanie dobrej kondycji po odsadzeniu prosiąt. Aby tak się stało, lochy muszą pobierać w czasie laktacji dużo dobrze zbilansowanej paszy. Występujący w praktyce problem obniżonej wielkości drugiego miotu u macior jest spowodowany między innymi niedostateczną podażą aminokwasów (w tym głównie lizyny) w okresie laktacji. Poniżej pewnego stanu kondycyjnego lochy nie są w stanie wykazać swojego potencjału rozrodczego w zakresie wielkości miotu. Najczęściej obserwujemy takie przypadki u loch pierwiastek odznaczających się dużą mlecznością, których kondycja pod koniec laktacji jest niezadowalająca.


Lochy po porodzie wykorzystują rezerwy własnego organizmu do produkcji mleka, co prowadzi do nadmiernego ubytku masy ciała

W okresie laktacji ubytek masy ciała loch wynoszący 10–20 kg, jest normalnym procesem mobilizacji własnych rezerw energetyczno-białkowych na potrzeby wynikające z intensywnej produkcji mleka. Jednak nadmierny ubytek masy ciała przekraczający 10% jest niepożądany, gdyż przyczynia się do wydłużenia okresu od odsadzenia prosiąt do pokrycia. Ubytek masy ciała ma miejsce wtedy, gdy lochy nie są w stanie pobrać odpowiedniej ilości składników pokarmowych w paszy.

Utrata masy ciała

r e k l a m a

Zbyt duży ubytek masy ciała może spowodować problemy w późniejszym użytkowaniu rozpłodowym macior. Zarówno niedobór energii i białka, jak też ich nadmiar, nie służą utrzymaniu optymalnej kondycji loch. Zapotrzebowanie loch karmiących na energię i aminokwasy zależne jest od kolejnej ciąży (masy ciała loch) oraz mleczności lochy i wynikającego z tego dziennego przyrostu masy całego miotu. Wzrost zapotrzebowania na energię jest najbardziej zależny od liczby karmionych prosiąt, a więc mleczności loch, aniżeli od potrzeb bytowych uwarunkowanych rosnącą masą ciała. Zapotrzebowanie na główne aminokwasy egzogenne jest prawie o 50% wyższe, jeżeli locha karmi 14 prosiąt w porównaniu do lochy karmiącej 10 prosiąt.


U lochy karmiącej liczny miot ilość pobieranej paszy, jak też jej wartość pokarmowa, wpływają na kondycję lochy oraz masę odsadzanych prosiąt. Dlatego w programach żywieniowych przeznaczonych dla loch o wysokiej płodności preferowane są wysokie zawartości składników pokarmowych.

Efektem niedostatecznego pobierania paszy, a tym samym składników pokarmowych w okresie laktacji jest:

  1. zmniejszona produkcja mleka,
  2. niska masa ciała odsadzanych prosiąt,
  3. istotne zmniejszenie masy ciała loch,
  4. nadmierna utrata rezerw białkowo-tłuszczowych,
  5. zaburzenia w gospodarce mineralnej,
  6. osłabienie kości,
  7. wydłużenie okresu od odsadzenia do pokrycia,
  8. zmniejszenie wydajności rozpłodowej w kolejnych miotach.

Trudne żywienie loch

Według norm niemieckich mieszanka dla loch karmiących powinna w 1 kg zawierać 13–13,4 MJ energii metabolicznej, natomiast mieszanki dla tej grupy loch produkowane w Danii są jeszcze bardziej energetyczne, gdyż zawierają od 13,5 do 14 MJ EM w 1 kg.

Czynnikiem istotnie wpływającym na ilość pobieranej paszy przez lochy jest temperatura. Lochy dobrze znoszą temperaturę w zakresie 12–22°C. Wzrost temperatury w chlewni z 18°C do 29°C powoduje u loch karmiących spadek pobrania paszy średnio o 40%, co wpływa na zmniejszenie o około 25% ilości produkowanego mleka. Temperatura w chlewni powyżej 25°C jest zawsze powodem istotnego zmniejszenia masy ciała odsadzanych prosiąt, jak również zwiększonego ubytku masy ciała loch.


Locha w laktacji potrzebuje bardzo dobrze zbilansowanej dawki pokarmowej, która pozwoli na wyprodukowanie odpowiedniej ilości mleka dla prosiąt

W sytuacjach, kiedy apetyt loch jest znacznie ograniczony, w celu zwiększenia ilości pobieranych składników paszy, można:

  • zwiększyć koncentrację składników pokarmowych w mieszance,
  • podawać paszę 3–4 razy dziennie lub po pierwszym tygodniu laktacji wprowadzić żywienie do woli,
  • zwiększyć poziom włókna w mieszance stosowanej w okresie ciąży, gdyż lochy prośne żywione mieszanką zawierającą wysoki poziom włókna pobierają istotnie więcej paszy w okresie laktacji,
  • stosować dodatki do paszy wpływające na apetyt loch (zioła, olejki eteryczne, dodatki smakowo-zapachowe).

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody