Żywienie krów mamek w ciąży i po wycieleniu

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 30.01.2018r.

Zima to zazwyczaj czas zaawansowanej ciąży dla krów mamek, bowiem naturalny sezon wycieleń przypada od grudnia do lutego. W tym okresie musimy pamiętać o kilku bardzo istotnych kwestiach.

O czym trzeba pamiętać podczas zimowego żywienia?


W celu zwiększenia płodności, krowy matki powinny mieć pokryte zapotrzebowanie na białko, energię oraz na wszystkie składniki mineralne i witaminy.


Największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u krów karmiących występuje w okresie szczytu laktacji, czyli około 2 miesiące po wycieleniu. Po tym okresie zapotrzebowanie zwierząt zmniejsza się stopniowo, aż do czasu intensywnego wzrostu i rozwoju płodu, co następuje na 2–3 miesiące przed wycieleniem. W ostatnich miesiącach ciąży ogromnego znaczenia nabiera jakość zadawanych pasz. Przy wycieleniach wczesnowiosennych, przypadających na końcowy okres żywienia zimowego, podawanie przemarzniętych kiszonek może powodować przedwczesne porody. W tym czasie trzeba więc zwrócić szczególną uwagę na jakość skarmianych pasz pamiętając, by nie podawać także pasz pochodzących z upraw obficie nawożonych azotem, ponieważ zawierają one dużo azotanów. Po redukcji azotanów do azotynów są one przyczyną zatrucia płodu i padnięć cieląt w pierwszych dniach życia.

Niezbędne witaminy


W czasie ciąży wysokie jest zapotrzebowanie krów na witaminy, a szczególnie witaminę A, D oraz beta-karoten. Ich niedobory prowadzić mogą do niedostatecznego rozwoju nabłonka jelitowego płodu, którego konsekwencją jest zmniejszenie wchłaniania przeciwciał z siary. Niedobór witamin i minerałów w czasie zaawansowanej ciąży może prowadzić do urodzenia słabych cieląt oraz problemów z odejściem łożyska, dlatego bardzo ważne jest podawanie witaminy A, D i beta-karotenu do paszy lub za pomocą iniekcji.

Żywienie mamek z cielętami

Powszechnie dostępnymi i pokrywającymi zapotrzebowanie zwierząt paszami okresu zimowego są sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy, siano i słoma. W żywieniu krów mamek z cielętami, największe zastosowanie ma kiszonka z traw. Kiszonka z kukurydzy podawana w dużych ilościach jałówkom hodowlanym może prowadzić do nadmiernego otłuszczenia, a w konsekwencji do problemów z wycieleniami. Podawana krowom mamkom przed wycieleniem i po wycieleniu, przy niewielkim udziale pasz strukturalnych, może doprowadzić do kwasicy żwaczowej, mogącej pojawić się także u cieląt.



  • W okresie zimowym krowy karmiące powinny być żywione tak, jak przy wydajności 10 litrów mleka dziennie
Przyjmuje się, iż w okresie laktacji i ciąży krowy powinny zwiększyć swoją masę ciała średnio o 20–40 kg. Wzrost ten jest spowodowany koniecznością odbudowy rezerw tkankowych ciała na kolejną laktację i intensywny wzrost płodu pod koniec ciąży. W czasie całego roku masa ciała krów nie powinna jednak zmieniać się więcej niż w 15–20%.

 Beata Dąbrowska

Partner serwisu