Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie świń: Tłuszcz dostarczy energii

Hodowla Zwierząt Żywienie
Data publikacji 08.01.2018r.

Zwierzęta o wysokiej produkcyjności wymagają dostarczenia pasz o dużej koncentracji energii. Dobrym jej źródłem jest oczywiście tłuszcz, który nie może być jednak podany w zbyt dużej ilości.

Przy zwiększonym zapotrzebowaniu zwierząt na energię muszą one albo zjeść więcej paszy, albo odbywa się to kosztem energii przeznaczonej na potrzeby produkcyjne. Dlatego tak ważne jest dostarczenie w dawkach pokarmowych odpowiedniego poziomu energii. Wartość energetyczną dawki można łatwo podwyższyć poprzez dodatek tłuszczu. Świnie przede wszystkim dobrze wykorzystują tłuszcz roślinny ze względu na wyższą strawność i wartość energetyczną.

r e k l a m a




Źródło dobrych kwasów

Tłuszcz w dawkach pokarmowych dla zwierząt przede wszystkim podnosi poziom energii, poprawia smakowitość i wykorzystanie paszy. 1 kg suchej masy tego składnika może dostarczyć nawet do 37 MJ EM, a dodatkowo tłuszcz jest ważnym źródłem witamin A, E, D i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy egzogenne, które muszą być dostarczane z pokarmem, ponieważ organizm nie jest w stanie ich syntetyzować. Najważniejszymi z kwasów są linolowy oraz linolenowy. Najbogatszym źródłem kwasu linolenowego są nasiona lnu, zaś kwasu linolowego olej słonecznikowy i sojowy. Olej rzepakowy zawiera zarówno kwas linolowy, jak i linolenowy w bardzo korzystnych proporcjach.

Niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie u zwierząt młodych, prowadzi do zahamowania wzrostu i zmian skórnych oraz degeneracji narządów rodnych. Jednakże zbyt wysoki udział tych kwasów w diecie zwierząt wpływa niekorzystnie na cechy jakościowe mięsa i słoniny pod względem konsystencji i barwy.

Przede wszystkim powinniśmy natłuszczać pasze dla prosiąt i macior wysokoprośnych i karmiących, gdyż w przypadku zwierząt rosnących i wysoko produkcyjnych uzyska się najlepsze efekty. Natłuszczanie pasz dla loch w okresie prośności i laktacji pozwala ograniczyć straty masy ciała po wyproszeniu oraz zapewnić prawidłowy wzrost prosiąt.

W żywieniu prosiąt koncentracja energii w skarmianej paszy ma istotne znaczenie ze względu na niewielką pojemność przewodu pokarmowego. W mieszankach typu prestarter wartość energetyczna 1 kg powinna być na poziomie 14–15 MJ EM.


Oleje i nasiona

Uzyskanie mieszanek o dużej koncentracji energii jest możliwe poprzez natłuszczanie pasz olejami, które dodatkowo ogranicza zapylenie w pomieszczeniach dla świń. Jednak oprócz ilości ważna jest także jakość zastosowanego tłuszczu. O tym, jaki rodzaj tłuszczu możemy użyć do natłuszczenia paszy decyduje przede wszystkim wartość pokarmowa tłuszczu, a zwłaszcza strawność i przyswajalność oraz techniczne możliwości jego dodania do paszy.

Jako źródło tego składnika do mieszanek stosowane są oleje: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy lub bardzo wysokiej jakości kokosowy. Tłuszcze zwierzęce: smalec wieprzowy lub łój wołowy są gorzej wykorzystywane niż tłuszcze roślinne.

Najczęściej stosowanym surowcem wysokoenergetycznym jest olej sojowy, który zawiera 35,5–36,2 MJ EM. Z kolei pełnotłuste nasiona soi zawierają około 20% tłuszczu surowego i dostarczają około 16 MJ EM, jednakże są obecne w nich czynniki antyodżywcze, które ograniczają wykorzystanie tego komponentu w formie nieprzetworzonej w żywieniu trzody chlewnej, dlatego przed skarmianiem poddaje się je obróbce termicznej i płatkowaniu.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a