StoryEditorOgród

Endywia, kuzynka cykorii – jak ją uprawiać w ogródku?

19.06.2019., 17:06h
Szczerbak jest bliskim krewnym cykorii. Zwany jest też endywią. To warzywo uprawiano już w starożytności w Egipcie, Grecji i Rzymie. U nas był kiedyś bardzo popularny, z czasem zapomniano o nim. Dziś można go znaleźć w supermarketach jako warzywo z importu. Pora to zmienić.

Szczerbak wielki wraca do łask! Jakie ma wymagania?

Do uprawy endywii wymagana jest gleba lekka o dużej zawartości próchnicy. Roślina preferuje stanowiska słoneczne i zaciszne. Uprawiamy ją praktycznie po wszystkich roślinach warzywnych schodzących wcześniej z zagonu, jako poplon, z pominięciem sałaty.

Zapotrzebowania na składniki pokarmowe ma podobne do sałaty, a odczyn pH gleby nie powinien być niższy niż 6,5. Dobre wyniki daje stosowanie saletry amonowej w dwóch dawkach: pierwsza przed sadzeniem lub siewem, druga – 4 do 5 tygodni później. Każda w ilości 5 g azotu na 1 m2. Z nawozów mineralnych ważny jest również potas, dlatego zalecane jest stosowanie nawozów wieloskładnikowych bogatych w ten minerał.

Wysiewać nie wcześniej niż po 15 czerwca

Rozsadę endywii produkuje się w gruncie na rozsadniku, ale nasion nie należy wysiewać wcześniej niż w drugiej połowie czerwca. Wcześniejszy siew powoduje wybijanie w pędy kwiatostanowe, co dyskwalifikuje roślinę. Możemy natomiast wysiewać ją w dwóch turach. Pierwszy raz w połowie czerwca, drugi – na przełomie czerwca i lipca. Produkcja rozsady trwa około miesiąca. W przypadku siewu w ...
Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 23:35