StoryEditorOgród

Głąbigroszek szkarłatny - warto uprawiać dla smakowitych strączków

26.04.2019., 16:04h
Tak jak kiedyś na zagonkach pojawił się fasolnik chiński, tak teraz ma szansę zdobyć nasze serca i kubki smakowe głąbigroszek, który uprawiany jest w południowej i środkowej Europie. Jest to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (motylkowatych), która zostawi po sobie stanowisko bogate w azot. Płynie więc z jego uprawy korzyść dla nas, jak i roślin następczych, bo stanowisko po sobie zostawia lepsze niż przed.

Głąbigroszek szkarłatny – ciekawostka na zagonku

Zacznijmy jego uprawę od niewielkiej powierzchni, z czasem areał pewnie powiększymy. Bo zapewne każdy z nas potrafi uprawiać tę roślinę. Wybierzmy się zatem do sklepu ogrodniczego i poszukajmy nasion, bo już w maju powinny trafić do gruntu. Wysiewamy je w rzędy odległe około 40 cm od siebie na głębokość do 3 cm i w odstępie co 25 cm w rzędzie.

Jakie wymagania ma głąbigroszek?

Głąbigroszek to niewielka roślina, a zatem nie potrzebuje zbyt dużo miejsca, ma pokładające się pędy o długości około 25 cm, ale lubi stanowisko dobrze nasłonecznione. Dobrym miejscem będą zewnętrzne zagonki – wówczas oprócz dobrego nasłonecznienia będziemy cieszyć się jego atrakcyjnymi szkarłatnymi kwiatami. Musimy mu także zapewnić wilgoć, by nie miał za sucho. Preferuje glebę średnio zasobną w składniki pokarmowe, lekką, przepuszczalną.

Oprócz walorów dekoracyjnych podczas kwitnienia warto zauważyć, że podobno używa się kwiatów do barwienia ryżu na czerwono, ale trochę szkoda zrywać kwiaty, skoro po ich przekwitnieniu tworzą się strączki. To głównie dla nich uprawia się głąbigrosze...
Pozostało 55% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 00:44