StoryEditorOgród

Jak przygotować dobrą rozsadę pomidorów?

08.02.2020., 12:02h
Pomidor, podobnie jak papryka, bakłażan i ziemniak, należy do psiankowatych. Nasz ulubiony owoc warzywny pochodzi prawdopodobnie z Ameryki, gdzie uprawiany był przez Indian na kilka wieków przed Kolumbem. Do Europy został przywieziony przez hiszpańskich marynarzy, ale nie zyskał sprzymierzeńców, gdyż naukowcy odkryli, że należy do psiankowatych, czyli tej samej rodziny co trucizny w rękach czarownic – blekot, belladona czy mandragora.
Karierę kulinarną rozpoczął w XIX wieku w Ameryce Północnej, gdzie zaczął być uprawiany na szeroką skalę do produkcji soków, przecierów i innych przetworów. Pomidor nie jest rośliną jednoroczną, lecz zmuszają go do tego nasze warunki klimatyczne. W ciepłych krajach pomidory rosną i owocują przez wiele lat.

Trochę o wymaganiach pomidorów

Zanim podejmiemy decyzję o uprawie, należy przemyśleć, czy dysponujemy właściwym stanowiskiem. Należy bowiem unikać np. stanowiska po innych psiankowatych, w tym ziemniaków, i to co najmniej przez 4 lata. Inaczej uprawa pomidorów skazana będzie na niepowodzenie. Ta roślina ma duże wymagania klimatyczno-glebowe, potrzebuje ciepłego i dość suchego klimatu. Chłodne i wilgotne dni hamują jej rozwój, opóźniają dojrzewanie owoców, a także zwiększają podatność na choroby. Wybierajmy zatem miejsca nasłonecznione i osłonięte, np. przy żywopłotach, ścianach lub ogrodzeniach. Wyjątek stanowią rejony o wysokiej wilgotności – nie sadzimy tam pomidorów w miejscach osłoniętych, bo wilgotne powietrze sprzyja rozwojowi chorób.

Do produkcji rozsady przystępujemy pod koniec lutego, mamy zatem troc...

Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 14:13